Експерт спрогнозував, що може чекати на Олександра Лукашенка  / REUTERS

На президента Білорусі Олександра Лукашенка може очікувати доля лівійського диктатора Муаммара Каддафі.

Читайте такожПрезиденти Польщі та країн Балтії висунули Лукашенку вимоги, аби "двері до співпраці залишились відкритими"

Таку думку журналіст і політичний оглядач Іван Яковина висловив в ефірі каналу "Україна 24". Зокрема, він зазначив, що дуже сильно страждає економіка країни.

Відео дня

"Почали забирати свої вклади в білоруських банках. Якщо всі підуть і заберуть свої вклади — білоруська банківська система просто моментально впаде. Якщо при цьому будуть введені ще західні санкції, то режиму Лукашенка просто нічим буде годувати своїх гоблінів, цих людей навіть людьми складно назвати", – сказав він.

Експерт вважає, що у Лукашенка залишається вельми небагатий вибір дій.

"Зараз ситуація у Лукашенка дуже складна. Не знаю, як він з неї збирається викручуватися. Я б на його місці тікав, тоді отримав би долю Януковича, а якщо він залишиться в Мінську, я боюся, що на нього чекає доля Каддафі (лівійський диктатор, в 2011 році був узятий у полон повстанцями, які влаштували над ним самосуд і жорстоко вбили – Ред.). Вибір за ним", – сказав він.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.
  • Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати.
  • 12 серпня у Білорусі розпочалася акція із блокування доріг. Цього ж дня в Білорусі затримали трьох українців - волонтерів благодійного фонду "Схід SOS" Костянтин Рєуцький і Євгенія Васильєва, а також громадянки Оксани Альошиної. Волонтерів звинувачують в організації масових заворушень, їм загрожує позбавлення волі на термін від 3 до 8 років.
  • Деякі співробітники державних органів і журналісти держканалів на тлі протестів публічно заявляють про звільнення.
  • 13 серпня агентство Reuters повідомило про можливе запровадження санкцій ЄС проти влади Білорусі вже наприкінці літа.