Результати голосування підтверджують політику уряду / фото УНІАН Володимир Гонтар

Громадяни Швейцарії на референдумі, який відбувся в неділю, 27 вересня, переважною більшістю голосів проголосували проти ініціативи, яка обмежує вільне пересування з країнами Євросоюзу.

Як повідомляє Deutsche Welle, за попередніми прогнозами інституту вивчення ринку і громадської думки GFS Bern, проти проголосували 63 відсотки учасників референдуму.

Відео дня

Читайте такожЖителі Швейцарії підтримали на референдумі обмеження в`їзду для мігрантів

Ініціатором проведення всенародного голосування стала правопопулістська Швейцарська народна партія (SVP), яка закликала до скасування імміграційної угоди з Євросоюзом, укладеної в 1999 році. Відповідно до неї, громадяни ЄС отримали право вільно жити та працювати у Швейцарії. SVP закликала обмежити число громадян ЄС з правом на проживання і роботу у Швейцарії, щоб покласти край «неконтрольованої міграції», яка, на думку партії, вела до зростання безробіття в країні та загрожувала добробуту і безпеки швейцарців.

У 1990-х роках Швейцарія і ЄС уклали пакет з семи двосторонніх угод, що дають швейцарським компаніям доступ до європейського ринку. Одна з домовленостей передбачала вільне пересування між Швейцарією і Євросоюзом. Розірвання однієї з угод означало б автоматичне припинення дії інших шести, таким чином, Швейцарія виявилася б виключена із загальноєвропейського єдиного ринку товарів, послуг і робочої сили. З цієї причини ініціатива Швейцарської народної партії ще до референдуму викликала широке неприйняття в країні.

Зараз у Швейцарії проживають 8,6 млн осіб, в тому числі понад 2,1 млн іноземців. Майже 1,5 млн з них - вихідці з країн ЄС, Великобританії, Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну. Крім того, сотні тисяч жителів Євросоюзу, які живуть в прикордонних зі Швейцарією районах, щодня їздять туди на роботу.

Коронавірус

7 липня 2020 року Швейцарія встановила карантин для тих, хто прибуває з так званих країн "високого ризику". До швейцарського списку країн "високого ризику" увійшли 28 країн, у тому числі США, Росія, Швеція і Білорусь. України в списку не було.