Магомед Гаджиєв

Втеча Магомеда Гаджиєва з Росії, будинок і діти в Майамі, поїздки по шикарних європейських курортах в компанії з брюссельським лобістом, спроби отримати європейський паспорт - ці та інші дані опинилися в розпорядженні журналістів румунського видання RBN. Колеги випустили велике розслідування, що розкриває плани Гаджиєва на безбідне майбутнє поза РФ. Основою розслідування стали переговори Гаджиєва, які опинилися в мережі та де він намагається за всяку ціну виторгувати собі європейський паспорт в обмін на конфіденційну інформацію про російську владу і олігархів.

Нагадаємо, що Магомед Гаджієв - бізнесмен дагестанського походження, екс-депутат Держдуми РФ ("Єдина Росія"), який надавно втік з Росії.  Крім законотворчості (Гаджієв - ініціатор і співавтор ряду законів, спрямованих проти територіальної цілісності України), екс-єдинорос активно фінансував війну в Україні, направляючи бойову техніку і гумконвої.

Всі ці факти послужили причиною звернень українських, європейських і американських політиків з вимогами запровадити щодо Гаджиєва санкції.

Відео дня

За наявними даними, Гаджієв максимально дистанціювався від Путіна і почав активну кампанію з отримання політичного притулку в США - в обмін на розкриття секретів російської політкухні. Паралельно екс-путінець намагається осісти в Європі і отримати громадянство ЄС.

"Те, як Гаджієв змінює своє ставлення до війни в Україні, показує, як швидко він готовий перевзутися заради західного паспорта. Все це лише чергова брехня, щоб забезпечити собі безтурботне життя і уникнути видачі на батьківщину", пишуть румунські журналісти.

Скандал навколо екс-єдинороса Магомеда Гаджиєва отримав міжнародний резонанс: в ЄС вийшло розслідування про втікача

У розслідуванні згадуються прізвища тих, хто допомагає бізнесменові вкоренитися в Європі. Зокрема, мова йде про Еріка Ван де Вега - бельгійця, який фігурує в так званій "справі Казахгейта" в Бельгії. За даними західних ЗМІ, Ван Де Веге пов'язаний з крайніми правими політиками Європи, торговцями зброєю і контрабандистами, і був раніше поміщений у в'язницю за звинуваченнями в сутенерстві.

Ще один лобіст - троюрідний брат Гаджиєва Мага Мусаєв, екс-директор Московського ВДНГ, який втратив посаду через підозру в шахрайстві, але встиг вивести свої корупційні гроші в США, і лобіює невключення Гаджиєва в санкційні списки.

Румунські журналісти задаються питанням: чи не функціонує в Євросоюзі паралельно з офіційною вертикаллю влади - тіньова, чиїми послугами і користуються, переховуються від правосуддя Російські злочинці?

Також, відомий американський політолог Джейсон Смарт опублікував пост в Твіттері, в якому підкреслив "Магомед Гаджієв повинен бути під санкціями США і ЄС, а не проживати своє розкішне життя в західних країнах, підтримуючи війну в Україні".

"Напрошуються аналогії з військовими злочинцями Третього рейху, які зуміли уникнути відплати і сховалися в країнах Латинської Америки після Другої світової війни. Залишається сподіватися, що влада Євросоюзу проаналізують побачене і, рано чи пізно, зі злочинним синдикатом, який проник у вищі органи європейської влади, буде покінчено", резюмують журналісти.