У Держдепі відповіли Путіну / REUTERS

У Державному департаменті США відреагували на слова російського президента Володимира Путіна щодо нібито причетності американських спецслужб до ситуації із затриманням "вагнерівців" у Білорусі.

Про це йдеться в заяві речниці Держдепу Морган Ортагус, пише "Голос Америки". Раніше Путін заявив, що спецслужби України і США представили бійців ПВК "Вагнера" в Білорусі як "ударну силу для розгойдування ситуації" під час виборів.

"Нам відомо про повідомлення про дворушницьке використання Росією маріонеточних сил. Ці історії відволікають увагу від справжньої проблеми, яка полягає у тому, що Росія використовує ці сили для приховування власних наполегливих зусиль поставити уряди інших країн у незручне становище, посилити розбрат всередині країн, підтримати автократів, та загалом сіяти хаос, щоб дати Росії можливість впливати на події глобально. Відкриті зусилля Росії позбавити народ Білорусі суверенних прав є неприйнятними", - заявила вона.

Ортагус також відзначила, що Сполучені Штати Америки підтримують право народу Білорусі обирати власних лідерів "через дійсно вільні та чесні вибори з незалежним спостерігачами, та за межами неналежного впливу російських спецслужб".

"Нахабне використання Москвою найманців ПВК "Вагнера" в цілому світі збагачує російську еліту, завдаючи шкоди країнам у яких вона працює. Використання Росією кампаній впливу для ослаблення супротивників та приглушення голосу народу є неприйнятним", - заявила Ортагус.

Затримання "вагнерівців" у Білорусі: що сталося

  • 29 липня в Білорусі затримали бойовиків ПВК "Вагнера", 32 - під Мінськом, ще одного - на півдні країни. Серед них були і ті, хто воював проти України на Донбасі.
  • Білорусь попросила Україну перевірити причетність затриманих до скоєння злочинів в Україні. 30 липня Україна почала консультації з Білоруссю про екстрадицію бойовиків.
  • 7 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна повинна довести провину затриманих бойовиків, щоб білоруські правоохоронці здійснили їх екстрадицію.
  • Вже через два дні Лукашенко повідомив, що отримав від президента РФ Путіна лист із викладенням усіх фактів навколо ситуації із затриманими "вагнерівцями".
  • 11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генпрокуратури Білорусі запити про видачу 28 бойовиків. Усі 28 осіб, серед яких 9 громадян України, підозрюються в участі в терористичній організації.
  • 14 серпня Білорусь видала Росії 32 "вагнерівці". У зв'язку з цим в Офісі президента України заявили, що очікували від влади Білорусі юридично коректного і зваженого рішення, а в МЗС України не виключили можливості звернення до Інтерполу.