Клочок пояснив, як зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна могли сприйняти у Кремлі / колаж УНІАН, скріншот

Зустріч президента США Джо Байдена і лідера Китаю Сі Цзіньпіна показала, що Пекін відходить від тісної співпраці з Москвою. Таку думку висловив політичний експерт Валерій Клочок. 

Як зазначив експерт в ефірі "24 каналу", Росія стала для Китаю серйозним ринком збуту – торговельні відносини між цими країнами протягом останніх років тільки посилювалися. За словами Клочка, за підсумками зустрічі лідерів США та Китаю реалізувалася ідея про створення біполярного світу, якою роками марив російський диктатор Володимир Путін. Щоправда, у якості опонента Байдена він бачив себе. Насправді ж виявилося, що на одному полюсі цього біполярного світу опинилися США, а на іншому – Китай, а Путіну залишається лише спостерігати за цим. 

"Водночас росіяни набрали в рот води. Я не бачив жодного коментаря від Росії. У Кремлі реально паніка", – зауважив політичний експерт.

Відео дня

Крім того, він нагадав, що США та Китай домовилися збільшити кількість авіарейсів між країнами  для культурного, спортивного та соціального обміну. Це говорить про поглиблення співпраці навіть на соціально-побутовому та туристичному рівні.

"Такі речі випадково не прописується. Можливо, це велика підготовка до створення міждержавної угоди про співпрацю. Я не буду зараз стверджувати про те, що в перспективі Китай і США стануть дружніми країни. Проте на даному етапі прагматизм перемагає", – додав Клочок. 

Крім того, лунала інформація про те, що Байден заклика Сі Цзіньпіна не допомагати Росії. Якщо підбивати прості підсумки, то, за словами Клочка, Путін за цим спостерігає, але вдіяти нічого не може.

Зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна

15 листопада лідери США та Китаю Джо Байден та Сі Цзіньпін зустрілися полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у Сан-Франциско. 

Однією з гучних новин за підсумками зустрічі стало те, що країни домовилися відновити військову комунікацію між державами та співпрацювати у секторі боротьби із наркотиками. Крім того, лідер Китаю запевнив американського президента в тому, що КНР не має планів починати воєнні дії щодо Тайваню у найближчі роки. 

Водночас представниця МЗС КНР Мао Нін заявила, що переговори Байдена і Сі не вплинули на позицію Китаю щодо війни в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: