Наразі ці країни хочуть підписати мирний договір / фото ua.depositphotos.com

У понеділок, 20 лютого, Європейський Союз запустив цивільну місію ЄС у Вірменії для сприяння стабільності на кордоні з Азербайджаном

У прес-службі Ради ЄС повідомили, що місію EUMA створили рішенням Ради ЄС у рамках Загальної безпекової та оборонної політики (ЗБОП).

"Шляхом свого розгортання на вірменській стороні вірмено-азербайджанського кордону вона покликана сприяти стабільності у прикордонних районах Вірменії, зміцненню довіри та безпеки людей", – вказується в повідомленні.

Відео дня

Місія має забезпечить умови, які сприятимуть нормалізації відносин між країнами. В EUMA працюватиме виключно цивільний персонал – близько 100 осіб, серед яких близько 50 неозброєних спостерігачів. Оперативний штаб місії перебуватиме у місті Єхегнадзорі. 

Ситуація в Нагірному Карабасі - що відомо

Нагірний Карабах вже давно є причиною конфлікту між Вірменією та Азербайджаном. Росія направила в регіон своїх "миротворців", але підтримує Єреван. 

7 жовтня 2022 року Баку і Єреван погодилися на розміщення цивільної місії ЄС на спільному кордоні, щоб зміцнити довіру між державами.

22 грудня 2022 року Вірменія звинуватила Росію у тому, що її військові в Нагірному Карабасі не виконують свої зобов'язання

Нещодавно стало відомо, що влада Вірменії працює над текстом мирного договору, який найближчим часом передадуть Азербайджану. 

Вас також можуть зацікавити новини: