Угорщина з 1 липня обійме посаду голови Ради ЄС / Колаж УНІАН, фото УНІАН, Анастасія Сироткіна, фото consilium.europa.eu

Європейський Союз хоче, щоб переговори про вступ України відбулися до 1 липня - дати, коли Угорщина обійме посаду голови Ради ЄС. Як пише Politico, бельгійське головування прагне до того, щоб переговори розпочалися на Раді зі спільних питань, зустрічі міністрів у справах ЄС, 25 червня, повідомив один із чиновників.

"Хоча в останній доповіді Комісії по Україні були відзначені деякі реформи, які Києву ще належить провести до початку переговорів, чиновники кажуть, що Україна вже зробила більшу частину домашньої роботи. Це включає в себе реформи щодо захисту етнічних і мовних меншин, як рекомендувала Венеційська комісія", - зазначає видання.

У ЄС не бажають чекати ще одного звіту, щоб підтвердити прогрес України в письмовому вигляді, побоюючись, що комісар з питань розширення, угорець Олівер Варгеї, може затягнути процес.

Відео дня

29 травня представники 27 урядів ЄС обговорюють рамковий проект переговорів про приєднання України та Молдови до Євросоюзу. Однак дипломати не очікують укладення угоди сьогодні, з огляду на те, скільки складних технічних питань належить вирішити.

"Ідея полягає в тому, щоб почати обговорення на рівні послів таких делікатних питань, як права меншин, які є ключовими для Угорщини, щоб досягти угоди найближчими тижнями. Дипломати ЄС сподіваються, що Будапешт вдасться переконати вирішити це питання до того, як Угорщина прийме головування в Раді 1 липня", - підкреслює Politico.

Переговори про вступ України до ЄС

Як зазначала в березні віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина, між Україною та європейськими країнами було досягнуто "джентльменської домовленості" про затвердження старту переговорів щодо вступу України до ЄС у червні.

За словами Володимира Зеленського, Україна вже впритул наблизилася до початку переговорів про вступ до ЄС.

Вас також можуть зацікавити новини: