Парламент Угорщини відмовився голосувати за заявку НАТО до Швеції / Ілюстрація REUTERS

Угорщина знову стала на шляху вступу Швеції до НАТО: парламент відмовився проводити голосування щодо заявки країни після новини, що умовний "союзник" Будапешту у питанні блокування відповідної ініціативи - Туреччина, підписала потрібний протокол 23 жовтня

Після того як турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган 24 жовтня передав схвалення про вступ Швеції в НАТО до парламенту, Угорщина відмовилися голосувати за ратифікацію заявки. Голосування, яке мали призначити на цей вівторок, не відбулося, пише The Washington Times

Там назвали уряд угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана головною перешкодою для вступу Швеції в Альянс - схвалити її членство мають усі 31 країни-союзники. Наразі "перепоною" лишається лише Угорщина.

Відео дня

За словами депутата від опозиційної партії Демократичної коаліції Угорщини та колишнього держсекретаря Міністерства оборони Агнес Вадаї, пропозицію щодо голосування заблокували законодавці партії "Фідес" (Угорський громадянський союз). 

Вони відмовилися голосувати "за" чи "проти" заявки Швеції саме у вівторок. Наступний можливий "шанс" провести засідання - відкриття сесії парламенту Угорщини, яка розпочнеться від 6 листопада. 

Угорщина вигадала чергову причину, чому Швеції "не можна" в НАТО

У вересні уряд Віктора Орбана вигадав нову причину, щоб блокувати вступ Швеції в НАТО. Зокрема, очільник угорського МЗС Петер Сіярто у своєму листі міністру закордонних справ Швеції Тобіасу Більстрему звинуватив країну в негативних заявах на адресу Угорщини. Він нагадав, що Швеція у 2019 році казала про знищення інституту "демократії" в Угорщині, а тепер хоче отримати від угорського уряду ратифікацію вступу до НАТО. 

Вас також можуть зацікавити новини: