Представники України та Молдови можуть приєднатися до Європарламенту / фото УНІАН, Михайло Палінчак

Президент Європарламенту Роберта Мецола запропонувала депутатам України та Молдови приєднатися до установи, поки вони чекають на вступ.

"Ми можемо навіть піти далі, маючи членів-спостерігачів у цьому парламенті - це речі, які важливі для населення. Це залежить від того, що станеться в грудні", - сказала Мецола, яку цитує Politico.

На її переконання, якщо країни, зокрема Молдова та Україна, дивляться у бік Європи, то "Європа повинна широко відчинити свої двері". Хоча спостерігачі від України та Молдови не матимуть права голосу та будуть призначатися, вони матимуть місця в інституції, яка "в будь-якому випадку" зросте з 705 до 720 членів після виборів до Європарламенту в червні 2024 року.

Відео дня

Як пояснила Мецола, для впровадження депутатів-спостерігачів потрібно буде підтримувати зв’язок із політичними групами парламенту та розглянути можливість надання такої ж пропозиції шести країнам-кандидатам із Західних Балкан. У неї запитали, чи не боїться вона дати помилкову надію на більш швидке приєднання України до ЄС. Голова Європарламенту наголосила, що кожна країна "має свій власний шлях".

Як відомо, зазвичай тільки після підписання офіційної угоди про приєднання члени Європарламенту можуть зайняти свої місця, на що можуть піти роки.

Вступ України до ЄС

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова заявила, що Україна може розпочати перемовини про вступ до Європейського Союзу на початку наступного року. Це станеться після оприлюднення звіту Єврокомісії з оцінкою виконання всіх вимог.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна виконає сім рекомендацій Єврокомісії і буде готова до початку переговорів щодо членства в Європейському Союзі.

Вас також можуть зацікавити новини: