Харківський національний університет / фото wikipedia

Генеральна прокуратура Республіки Азербайджан запросила в українських колег доступ до матеріалів відкритого в 2015 році кримінального провадження щодо компанії "С.Ф. Освіта" ("Саксес Ф'ючер Освіта") та проведення додаткових слідчих дій.

Про це повідомляє Delo.ua.

Керівнику компанії правоохоронці інкримінують організацію міграційних схем під виглядом навчання в Національному університеті ім. Каразіна. Нібито в результаті фіктивних навчальних контрактів протягом більше десяти років через державний кордон України вдалося переправити кілька тисяч громадян Іраку, Ірану, Сирії та східноафриканських країн з високими соціальними ризиками.

Відео дня

"За допомогою Центру міжнародної освіти Харківського національного університету... нелегальним мігрантам оформляються запрошення на навчання в Україну... По прибуттю в Україну іноземці до навчального закладу не з'являються та до навчання не приступають", - наголошується в матеріалах кримінальної справи.

Одним з фігурантів досудового розслідування є колишній проректор університету Заріф Назіров, який працював куратором міжнародного напрямку, а зараз є заступником директора Karazin Business School. За даними слідства, злочинне угруповання використало фірму "С. Ф. Освіта". Компанія з аналогічною назвою та афілійованими засновниками зареєстрована в Азербайджані та проходить у цілому ряді кримінальних проваджень, відкритих азербайджанськими правоохоронними органами.

Також фігурантами справи є керівник ТОВ "С.Ф. Освіта" Руслан Алзаманов та керівник ТОВ "Саксес Ф'ючер" Сулейман Агакішієв (Süleyman Ağakişiyev Əhməd Oğlu), який є засновником однойменної азербайджанської компанії Success Future. Остання з 2011 року також входила до переліку контрактних установ Харківського національного університету, а нині є фігурантом кримінального розслідування слідчих органів Азербайджану.

У 2016 році Головне управління СБ України в м.Києві та Київській області проводило обшуки в рамках досудового розслідування у справі фірм-посередників, наприклад, ТОВ "Регіональний центр "Студсервіс"; ТОВ "Ексел Ішан" і вже згаданої ТОВ "С. Ф. Освіта", які надавали послуги університету з прийому на навчання іноземних студентів. Частина контрактів виявилися фіктивними, повідомили в правоохоронних органах.

На офіційному сайті Харківського національного університету Заріф Назіров досі позначається як завідувач кафедри математичних методів в економіці та проректор з науково-педагогічної роботи з міжнародного співробітництва. Однак актуальність цієї інформації в ректораті не підтвердили.

Раніше співробітники Служби безпеки України спільно з Генпрокуратурою викрили механізм протиправного зарахування іноземних студентів до одного з приватних медичних навчальних закладів у Києві. Схемний канал діяв як на отримання від абітурієнтів неправомірної вигоди за проходження вступних іспитів, так і з метою легалізації іноземців з країн Близького Сходу на території України.

За останній час співробітниками СБУ було задокументовано цілу низку аналогічних фактів.

Зокрема, ця схема діяла в іншому Харківському вузі - Інституті кадрів управління, де іноземці з В'єтнаму, Китаю, Сирії, Іраку та Нігерії перебували на "навчанні" по 15-18 років.