У ЦАР загинули росіяни / REUTERS

В Центрально-Африканській Республіці на міні підірвалася озброєна автоколона. За попередніми даними, загинули п'ятеро людей, троє з них - громадяни Росії.

Читайте такожПовстанці в ЦАР ліквідували російських найманців з "ПВК Вагнера" - ЗМІ

Про це повідомляє "Росбалт", посилаючись на радіостанцію Radio Ndeke Luka.

Відео дня

Вибух прогримів у селі Бандіба - там два автомобілі поліції наїхали на міну. Смертельні поранення отримали двоє поліцейських ЦАР і троє росіян, ще п'ять пасажирів постраждали.

Російське посольство в Бангі перевіряє цю інформацію.

З посиланням на дані RFI повідомляється, що загиблі росіяни були «бійцями приватного воєнізованого формування» і їхали у складі колони військових ЦАР.

Російські авантюри в Африці

Протягом останніх кількох років РФ посилює свою гібридну присутність на Африканському континенті. Туди масово їдуть найманці і військові інструктори, поставляється зброя і техніка.

У 2019 році командувач силами США в Африці генерал Томас Вальдхаузер заявляв, що у російської "групи Вагнера" в Центральноафриканській Республіці є 175 інструкторів, і деякі з них мають доступ до кабінету президента.

Видання Bild з посиланням на звіт німецької розвідки писало, що Путін робить Африку пріоритетом, в шести регіонах росіяни планують побудувати свої військові бази.

Бази хочуть розмістити в Центральноафриканській Республіці, на Мадагаскарі, Еритреї, в Мозамбіку, Єгипті та Судані. У 2015 році з цього приводу між регіонами континенту і Росією були підписані відповідні документи.

У документі йдеться, що РФ вже напівофіційно вчить африканських військових. Для цього 180 інструкторів перекинули в ЦАР та інші частини Африки, а в Росії щорічно навчаються близько 20 солдатів з Малі. Крім того, місцевих диктаторів росіяни забезпечують бойовиками приватних угруповань, зокрема «вагнерівцями».