Йенс Столтенберг / фото REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Йенс Столтенберг заявляє, що в Альянсі вивчають можливість створення бойових груп у південно-східній частині Альянсу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Столтенберг сказав на спільній прес-конференція з міністрами закордонних справ Швеції Анн Лінде та Фінляндії Пекка Хаавісто в Брюсселі.

Зокрема, у нього запитали, чи є плани розмістити більш сил країн-членів НАТО у Болгарії, Румунії і Туреччині.

Відео дня

"Ми вивчаємо можливість ще більше посилити нашу присутність також на південному сході Альянсу. І ми теж розглядаємо можливість створення бойових груп, не лише у Балтійському регіоні і Польщі, але й також у східній частині Альянсу. Але жодного рішення ще не ухвалено. Ми зробимо оцінку і ухвалимо рішення, коли настане належний час", - наголосив Столтенберг.

Він заявив, що в НАТО постійно оцінюють поточні ризики.

"Ми постійно обмінюємося інформацією серед союзників і ми посилили наш потенціал зі збору інформації. Одна із причин, чому ми збільшили присутність у регіоні Чорного моря, полягає у тому, щоби мати можливість відстежувати і моніторити ситуацію дуже уважно, збирати більше інформації", - сказав Столтенберг.

Крім того, як сказав генеральний секретар, посилена присутність у східній частині Альянсу, і особливо у регіоні Чорного моря ще зумовлена тим, щоби відреагувати на будь-яку ситуацію, яка вимагатиме відповіді від країн-членів НАТО.

Він вважає такі кроки доцільними, і додав, що НАТО це робить з оборонною метою.

"Присутність НАТО жодним чином не загрожує, оскільки це дуже обмежена присутність у порівнянні зі значним воєнним нарощенням Росії в Україні і біля неї", - заявив Столтенберг, і зазначив, що присутність країн-членів НАТО у регіоні надсилає дуже сильний сигнал єдності і рішучості захищати усіх країн-членів Альянсу.

Читайте такожНАТО перекидає винищувачі та кораблі в Східну Європу через РФНагадаємо, у 2014 році після анексії Росією Криму і початку війни на Донбасі в НАТО вирішили створити і розмістити чотири батальйони на східних рубежах Альянсу в Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

Сьогодні, 24 січня, стало відомо, що країни-члени Організації Північноатлантичного договору (НАТО) приводять сили у режим бойової готовності та надсилають додаткові кораблі і реактивні винищувачі з метою посилення сил на східному рубежі Альянсу в Європі, оскільки Росія продовжує воєнне нарощення в Україні і біля її кордонів.

Вас також можуть зацікавити новини: