Ілюстрація REUTERS

У Мінську сьогодні, 7 червня, відбулася акція по збору підписів за альтернативних чинному главі держави кандидатів у президенти.

Читайте такожЛукашенко порівняв свого опонента на виборах з кнуром

Як повідомляє Deutsche Welle з посиланням на правозахисний центр "Весна", на площі біля Комаровського ринку були організовані пікети за висунення Світлани Тіхановської (дружини затриманого білоруського відеоблогера), екс-голови правління Белгазпромбанка Віктора Бабаріко, екс-голови Парку високих технологій Валерія Цепкало, голови Білоруської соціал-демократичної Грамади Сергія Череченя та лідера Об'єднаної громадянської партії Миколи Козлова.

Відео дня

За даними правозахисників, в пікетах брали участь 1350 осіб.

Деякі з присутніх скандували "Жыве Беларусь!" і "Стоп тарган". Черги до пікетів розтягнулися на кілька десятків метрів.

Крім того, на площу прийшов опозиційний політик, співголова партії "Білоруська християнська демократія" Павло Северинець. Він організував так званий "вільний мікрофон", до якого всі бажаючі могли висловити свою думку.

Ілюстрація REUTERS

По периметру площі стояли автозаки, а на самій площі були присутні співробітники міліції. Люди в штатському знімали те, що відбувається, на відео.

За даними центру "Весна", після закінчення пікетів були затримані не менше 10 осіб. Серед затриманих - кілька кандидатів, ініціативні групи яких не зареєстрували в ЦВК, в тому числі Ольга Ніколайчик, Вероніка Міщенко, Олександр Гречишніков, Валентин Фролов. Пізніше біля свого будинку був затриманий Павло Северинець.

Довідка УНІАН. Нинішні вибори президента Білорусі призначені на 9 серпня. Країною з 1994 року керує Олександр Лукашенко. Це найтриваліший термін перебування на посаді серед усіх європейських голів держав, за винятком монархів.