Найближчим часом країн-членів НАТО біля кордонів РФ побільшає / УНІАН

Росія, враховуючи рух сусідньої для неї Фінляндії до НАТО, буде змушена істотно посилювати кордон, проводячи перегрупування військ.

Такий прогноз озвучив генерал-майор СБУ в запасі Віктор Ягун, пише "Сьогодні".

"Якщо вони не будуть це робити, тоді незрозуміло, для чого потрібно було піднімати риторику про можливість ракетних ударів з боку Харкова в бік Москви. З боку Фінляндії ця відстань набагато ближче. Навіть не з боку Фінляндії - з боку Таллінна до Москви ближче, ніж з Харкова до Москви. Тому це була риторика. Скажіть правду: ви не хочете, щоб Україна була самостійною. І на цьому все закрити - жодного НАТО ви насправді не боїтеся", - говорить він.

Відео дня

За словами генерала, росіянам слід боятися Фінляндію, оскільки вона має досить боєздатну армію.

"Не така велика, але всі знають, чим закінчилося бажання Сталіна захопити Фінляндію. Нічим воно не закінчилося - навпаки, отримали "по зубах". У даних умовах, враховуючи, що США і Великобританія підписали короткочасний договір на можливий захист Фінляндії та Швеції від Росії під час процедури вступу в НАТО, я думаю, що процедура закінчиться до осені", - зазначив Ягун.

У зв'язку з цим, прогнозує він, восени у РФ виникне величезна проблема.

"Фактично вона буде повністю відрізана від будь-якої оперативної можливості. Між Кронштадтом і Калінінградом вони будуть ходити по центру Фінської затоки, грубо кажучи. Тому це для них величезна проблема - буде цікаво спостерігати, як вони на неї будуть реагувати", - пояснив він.

Розширення НАТО: що відомо

Як писав УНІАН, 15 травня стало відомо, що Фінляндія і Швеція офіційно вирішили вступити до НАТО

Росія і Туреччина засудили таке рішення. Так, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що вступ Швеції та Фінляндії в НАТО викликає стурбованість у Кремля. Також в РФ відкрито погрожували обом країнам військовим вторгненням, якщо вони зважаться на вступ до НАТО.

16 травня президент Російської Федерації Володимир Путін сказав, що відповідь країни на вступ до НАТО Швеції та Фінляндії залежатиме від розширення інфраструктури цього військово-політичного блоку.

Президент Туреччини (країна є членом НАТО) Реджеп Таїп Ердоган несподівано заявив, що Туреччина не може підтримати розширення НАТО, тому що Фінляндія і Швеція є "домом для багатьох терористичних організацій".

Позиція Туреччини вже викликала подив серед країн-партнерів НАТО. Зокрема, в Держдепі США вже заявили, що "працюють над проясненням позиції Туреччини щодо потенційного вступу до НАТО Швеції та Фінляндії".

18 травня Швеція і Фінляндія офіційно подали заявки на вступ до НАТО.