Путін нібито просив про припинення вогню / фото ua.depositphotos.com

Російське керівництво запропонувало Сполученим Штатам Америки заморозити війну в Україні, однак Вашингтон відмовився обговорювати це без України.

Про це пише Reuters з посиланням на три російські джерела. За їхніми словами, Путін через посередників, в тому числі через арабських партнерів на Близькому Сході, надсилав у 2023 році Вашингтону сигнали про те, що хоче заморозити конфлікт на нинішніх лініях без жодних поступок з боку окупаційних військ.

Високопоставлене російське джерело повідомило журналістам, що посередники зустрілися в Туреччині наприкінці 2023 року, перемовини закінчилися нічим. Другий співрозмовник каже, що американці відмовилися обговорювати припинення вогню без України. Третє джерело каже, що Штати не хотіли тиснути на Україну.

Відео дня

Американське джерело заперечило факт офіційного контакту і заявило, що Вашингтон не братиме участі в переговорах без України. Тим часом росіяни кажуть, що після отримання сигналу американські високопосадовці, включаючи радника Білого дому з нацбезпеки Джейка Саллівана, директора ЦРУ Білла Бернса і держсекретаря Ентоні Блінкена, провели зустріч.

"Ідея полягала в тому, що Салліван поговорить з радником Путіна з питань зовнішньої політики Юрієм Ушаковим і визначить подальші кроки, повідомило одне з російських джерел. Але коли в січні пролунав дзвінок, Салліван сказав Ушакову, що Вашингтон готовий обговорювати інші аспекти відносин, але не буде говорити про припинення вогню без України", - зазначає видання.

Інше російське джерело сказало журналістам, що Путін прокоментував це так: "Я знав, що вони нічого не зроблять". Ще один співрозмовник відзначив, що Вашингтон не повірив у щирість диктатора. Тепер Кремль не бачить сенсу в подальших контактах зі США в питанні заморозки війни.

Заморозка війни та переговори з Росією: 

Як відомо, українська влада неодноразово заявляла, що питання перемовин з Росією буде розглядатися лише після виводу окупаційних військ з територій України. У Москві заявляють, що нібито ніколи не відмовлялися від перемовин, однак лише на своїх умовах.

Також у Києві вважають, що російська влада використає припинення вогню на фронті для поповнення та посилення своїх військ для подальших атак.

Вас також можуть зацікавити новини: