У Казахстані спалахнули протести через підвищення цін на скраплений газ / фото REUTERS

В Казахстан вбито 26 учасників акцій протесту, 18 поранено, понад 3 тисячі затримано співробітниками правоохоронних органів.

Про це повідомляє Радіо Азаттик з посиланням на МВС Казахстану.

У зіткненнях з протестувальниками по всій країні загинули 18 співробітників поліції і Нацгвардії, поранені – 748.

Відео дня

Повідомляється, що всі будівлі міських і районних адміністрацій, а також відділення поліції в країні взяті під контроль урядовими силами.

Читайте такожКитай висловився про протести у КазахстаніМісцеве ТБ передає, що сума збитку, заподіяного бізнесу Казахстану, зараз оцінюється у 180 мільйонів доларів.

При цьому ЗМІ повідомляють, що в Алмати тривають збройні сутички між військовими та протестувальниками. Чути стрілянину, на вулицях лежать тіла загиблих й стоять розстріляні автомобілі. А 6 січня знімальна бригада телеканалу "Алмати" потрапила під обстріл. Загинув водій групи, журналіст отримав поранення.

Протести в Казахстані: що відомо

У Казахстані з 2 січня проходять акції протесту. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на скраплений газ. Пізніше громадяни почали вимагати відставки президента, уряду, введення демократичних змін. Під час акцій правоохоронці застосовували силу до протестувальників.

У зв'язку з акціями протесту президент країни Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду. Тимчасове виконання обов'язків прем'єр-міністра він вирішив передати Аліхану Смаїлову.

Нурсултан Назарбаєв залишив посаду голови Ради безпеки Казахстану. Раду Безпеки очолив Токаєв.

Президент Казахстану звернувся за допомогою до глав держав Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), щоб війська РФ, Вірменії, Білорусі, Киргизстану і Таджикистану направлені в Казахстан на обмежений проміжок часу для "стабілізації та нормалізації обставин".

Вас також можуть зацікавити новини: