Путин / kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін вважає незаконно призначеного кримським парламентом прем'єр-міністра Автономної Республіки Сергія Аксьонова легітимним представником влади в Криму.

Читайте такожПереговорів на вищому рівні з Україною не буде, там немає Президента – Путін

За словами Путіна, на сесії парламенту при обранні Аксьонова були дотримані всі законні процедури і не було ніяких порушень.

Відео дня

За словами Путіна, Росія не розглядає можливість приєднання Криму.

«Ні, не розглядаємо», - сказав Путін, відповідаючи на питання журналіста про те, чи розглядає Москва варіант приєднання Криму до Росії.

«Я взагалі вважаю , що тільки громадяни, що проживають на тій чи іншій території, в умовах свободи волевиявлення, в умовах безпеки, можуть і повинні визначати своє майбутнє», - підкреслив російський президент.

Читайте такожПутін заявив, що розуміє людей на Майдані, але не вітаю зміну влади таким чином

Також він запевнив, що російські військові навчання, які провела російська армія, не пов'язані з подіями в Україні. За його словами, навчання планувалися раніше, але не оголошувалися, оскільки це раптова перевірка військ і вони направляються в місця постійної дислокації.

«Що може послужити підставою для використання збройних сил? Це крайній випадок», - сказав Путін, і додав, що у Росії є звернення Віктора Януковича про використання армії для захисту життя, свободи та здоров'я громадян України.

«Ми бачимо розгул неонацистів, націоналістів, антисемітів, що зараз відбувається в деяких частинах України, зокрема в Києві», - заявив Путін.

«Якщо ми побачимо, що це беззаконня починається в східних регіонах, якщо люди попросять нас про допомогу, а офіційне звернення діючого легітимного Президента у нас вже є, то ми залишаємо за собою право використовувати всі наявні в засоби для захисту цих громадян. І вважаємо це цілком легітимним», - заявив Путін.

«Ми виходимо з того, що ми діємо виключно легітимно. Я сам завжди виступав за дотримання норм міжнародного права. Ще раз хочу підкреслити: ми вважаємо, що якщо я ухвалю рішення про використання збройних сил, то воно буде легітимним, повністю відповідним загальним нормам міжнародного права, оскільки у нас є звернення легітимного Президента, і відповідним нашим зобов'язанням. І в даному випадку співпадає з нашими інтересами щодо захисту тих людей, яких ми вважаємо близько пов'язаними з нами й історично, й спільною культурою, в економічному плані», - додав Путін.

Окрім того, відповідаючи на запитання щодо порушення Будапештського меморандуму, Путін заявив, що після революції в Україні виникла нова держава, з якою РФ нічого не підписувала.

Також Путін заявив, що у відстороненого від влади президента України Віктора Януковича немає політичного майбутнього.

Він додав, що в Україні Януковича могли б убити, якби той не покинув країну. «Смерть - це найпростіше, щоб позбутися легітимного президента», - зауважив Путін. Натомість президент РФ запевнив, що екс-президент Віктор Янукович живий, «він застудиться на похоронах тих, хто поширює такі чутки».