Фото УНІАН

Про це повідомив адвокат Ілья Новіков в ефірі hromadske.tv.

26 жовтня 2015 у Верховному суді Чеченської Республіки продовжився розгляд їхньої кримінальної справи, після чого Консул відвідав українців у СІЗО.

Адвокат повідомив також, що консул засвідчив шрами від тортур півтори роки потому. Інформація про це була подана по дипломатичних каналах.

Відео дня

Читайте такожЛутковська порадила російському Омбудсману не дивитись російську пропаганду

«Це грубе порушення всіх мислимих стандартів. Ми з цього приводу будемо починати окрему процедуру подання скарги. Але консул засвідчив те, що у них у обох є відповідні шрами, про які вони говорять, - каже Новіков, - Це серйозна історія, оскільки в попередніх справах з української серії на заяви захисників Олега Сенцова про те, що застосовувалися тортури, не було ніякої реакції, бо там не вдалося через рік знайти їх сліди. В даному випадку катування були такі, що навіть через рік, у разі Карпюка півтора року, все ще видно сліди».

Читайте такожРосійський суд засудив до 24,5 років колонії учасника УНА-УНСО, обвинуваченого в боях у Чечні

Клих та Карпюк знаходяться в бадьорому настрої, особливо після того, як дізналися, що їх Україна розглядає як політв'язнів.

«Ще місяць тому вони думали, що про них забули, так як не було ніякого зв'язку з Україною. Після того, як вони дізналися, що їх розглядають як політв'язнів, у них різко піднявся бойовий дух, вони готові боротися», - розповів адвокат.

Також суд офіційно залучив Віру Савченко в якості громадського захисника Клиха і Карпюка, повідомив Новіков.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці серпня в Слідчому комітеті РФ заявили про направлення до суду кримінальної справи проти двох громадян України Карпюка і Клиха за звинуваченням в участі в боях проти російських військових у Чечні на боці місцевих ополченців у 1990-х роках.

Читайте такожСуд у справі Савченко намагався заборонити секретарю посольства Франції малювати в блокноті

Карпюка російські спецслужби викрали в Чернігівській області у березні 2014 року. Клих був затриманий в серпні 2014 року в російському місті Орел.

Клих і Карпюк були заарештовані понад рік тому, і за цей час до них жодного разу не був допущений консул України.