
Серпень справедливо вважається прекрасним часом для приготування консервацій. Ікра баклажанна в цей період виходить ароматною і насиченою. Ми підібрали три різні рецепти, які варто спробувати.
Ікра з баклажанів по-одеськи
Смачна ікра з печених баклажанів по-одеськи готується дуже просто і дає змогу використовувати мінімум рослинної олії. Для неї беремо:
- чотири баклажани;
- два помідори;
- два солодких перці;
- одну цибулю;
- два-три зубчики часнику;
- петрушку;
- любисток;
- три столові ложки олії (нерафінованої);
- одну ложку винного оцту;
- сіль;
- перець.
Баклажани, помідори та перець миємо, а цибулю та часник - очищаємо. Баклажани розрізаємо на половинки та запікаємо їх. Далі беремо ложку і зішкрібаємо м'якоть плода. Її потрібно дрібно-дрібно нарізати ножем, щоб баклажан став практично однорідною масою. Потім відкидаємо на сито, щоб пішов зайвий сік.
Помідори ріжемо на четвертинки і натираємо на тертку так, щоб шкірка залишилася потім у руках. У страві вона не потрібна. Додаємо томати до баклажанів.
Перець і цибулю нарізаємо на дрібні кубики. Зелень вибираємо на свій смак. Її потрібно дрібно нарубати, а часник - під прес. Переміщаємо їх та овочі в миску. Заправляємо все оцтом, олією та приправляємо за смаком. Змішуємо і залишаємо хоча б на годину в холодильнику, щоб усі смаки розподілилися.
Баклажанна ікра - класичний рецепт
Смак цієї страви багатьом знайомий. З перевіреним рецептом можна щоразу отримувати прогнозований і бажаний результат. Для приготування беремо:
- два кілограми баклажанів;
- 1,5 кілограма помідорів;
- кілограм болгарського перцю;
- 700 грамів моркви;
- кілограм ріпчастої цибулі;
- два перці чилі;
- шість столових ложок солі;
- одну столову ложку цукру;
- три столові ложки оцту.
Баклажани вимиваємо і нарізаємо на середні кубики. Замочуємо їх у холодній воді та всипаємо чотири столові ложки солі. Ненадовго залишаємо, а потім проціджуємо.
Обсмажуємо баклажани на рослинній олії та викладаємо в каструлю, в якій будемо тушкувати ікру.
Цибулю чистимо, нарізаємо дрібними кубиками й обсмажуємо на олії. Пересипаємо до баклажанів. Також потрібно помити, почистити, порізати й обсмажити болгарський перець, а потім - всипати його до решти овочів.
На помідорах робимо хрестоподібні надрізи і заливаємо на кілька хвилин окропом. Після цього шкірку буде легше очистити. М'якоть томатів нарізаємо на кубики й тушкуємо кілька хвилин на сковороді під закритою кришкою. Пересипаємо їх у каструльку.
Приправляємо, додаємо чилі, перемішуємо і тушкуємо близько 40-50 хвилин. Вливаємо оцет, перемішуємо і можна закатувати.
Ікра баклажанна на зиму - готова.
Баклажанна ікра - бабусин рецепт
За цим рецептом вийде 4,5 літра ікри. Для приготування беремо:
- два кілограми баклажанів;
- 1,5 кілограма помідорів;
- 500 грамів моркви;
- кілограм болгарського перцю;
- 500 грамів цибулі;
- 200 грамів часнику;
- 200 мілілітрів олії (рослинної);
- 200 грамів цукру;
- 80 мілілітрів яблучного оцту;
- 100 грамів солі;
- чайну ложку чорного меленого перцю.
Цибулю, моркву та часник очищаємо, а перець, баклажани та помідори миємо. Баклажани потрібно нарізати на кубики, цибулю - на півкільця, перець - соломкою. Моркву натираємо на крупній тертці. Помідори треба подрібнити блендером або пропустити через м'ясорубку.
Тепер приступаємо до готування. У великій каструлі на олії обсмажуємо цибулю та моркву до м'якості. Додаємо перець і готуємо ще п'ять хвилин.
Далі йдуть перебиті помідори та спеції. Усе перемішуємо і доводимо до закипання. Після цього готуємо на середньому вогні близько 10 хвилин.
Всипаємо баклажани, а після закипання зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо 50 хвилин. Перемішуємо час від часу для рівномірного приготування.
Часник потрібно пропустити через прес і додати до ікри, влити оцет. Помішуємо і готуємо п'ять хвилин. Після закипання вимикаємо вогонь. Баклажанна ікра на зиму - готова. Тепер її можна перемістити в простерилізовані банки й закатати. Накриваємо і залишаємо так до охолодження. Після цього прибираємо на зберігання.