Ікра з баклажанів по-українськи / фото ua.depositphotos.com

Серпень справедливо вважається прекрасним часом для приготування консервацій. Ікра баклажанна в цей період виходить ароматною і насиченою. Ми підібрали три різні рецепти, які варто спробувати.

Ікра з баклажанів по-одеськи

Смачна ікра з печених баклажанів по-одеськи готується дуже просто і дає змогу використовувати мінімум рослинної олії. Для неї беремо:

  • чотири баклажани;
  • два помідори;
  • два солодких перці;
  • одну цибулю;
  • два-три зубчики часнику;
  • петрушку;
  • любисток;
  • три столові ложки олії (нерафінованої);
  • одну ложку винного оцту;
  • сіль;
  • перець.

Баклажани, помідори та перець миємо, а цибулю та часник - очищаємо. Баклажани розрізаємо на половинки та запікаємо їх. Далі беремо ложку і зішкрібаємо м'якоть плода. Її потрібно дрібно-дрібно нарізати ножем, щоб баклажан став практично однорідною масою. Потім відкидаємо на сито, щоб пішов зайвий сік.

Відео дня

Помідори ріжемо на четвертинки і натираємо на тертку так, щоб шкірка залишилася потім у руках. У страві вона не потрібна. Додаємо томати до баклажанів.

Перець і цибулю нарізаємо на дрібні кубики. Зелень вибираємо на свій смак. Її потрібно дрібно нарубати, а часник - під прес. Переміщаємо їх та овочі в миску. Заправляємо все оцтом, олією та приправляємо за смаком. Змішуємо і залишаємо хоча б на годину в холодильнику, щоб усі смаки розподілилися.

Баклажанна ікра - класичний рецепт

Смак цієї страви багатьом знайомий. З перевіреним рецептом можна щоразу отримувати прогнозований і бажаний результат. Для приготування беремо:

  • два кілограми баклажанів;
  • 1,5 кілограма помідорів;
  • кілограм болгарського перцю;
  • 700 грамів моркви;
  • кілограм ріпчастої цибулі;
  • два перці чилі;
  • шість столових ложок солі;
  • одну столову ложку цукру;
  • три столові ложки оцту.

Баклажани вимиваємо і нарізаємо на середні кубики. Замочуємо їх у холодній воді та всипаємо чотири столові ложки солі. Ненадовго залишаємо, а потім проціджуємо.

Обсмажуємо баклажани на рослинній олії та викладаємо в каструлю, в якій будемо тушкувати ікру.

Цибулю чистимо, нарізаємо дрібними кубиками й обсмажуємо на олії. Пересипаємо до баклажанів. Також потрібно помити, почистити, порізати й обсмажити болгарський перець, а потім - всипати його до решти овочів.

На помідорах робимо хрестоподібні надрізи і заливаємо на кілька хвилин окропом. Після цього шкірку буде легше очистити. М'якоть томатів нарізаємо на кубики й тушкуємо кілька хвилин на сковороді під закритою кришкою. Пересипаємо їх у каструльку.

Приправляємо, додаємо чилі, перемішуємо і тушкуємо близько 40-50 хвилин. Вливаємо оцет, перемішуємо і можна закатувати.

Ікра баклажанна на зиму - готова.

Баклажанна ікра - бабусин рецепт

За цим рецептом вийде 4,5 літра ікри. Для приготування беремо:

  • два кілограми баклажанів;
  • 1,5 кілограма помідорів;
  • 500 грамів моркви;
  • кілограм болгарського перцю;
  • 500 грамів цибулі;
  • 200 грамів часнику;
  • 200 мілілітрів олії (рослинної);
  • 200 грамів цукру;
  • 80 мілілітрів яблучного оцту;
  • 100 грамів солі;
  • чайну ложку чорного меленого перцю.

Цибулю, моркву та часник очищаємо, а перець, баклажани та помідори миємо. Баклажани потрібно нарізати на кубики, цибулю - на півкільця, перець - соломкою. Моркву натираємо на крупній тертці. Помідори треба подрібнити блендером або пропустити через м'ясорубку.

Тепер приступаємо до готування. У великій каструлі на олії обсмажуємо цибулю та моркву до м'якості. Додаємо перець і готуємо ще п'ять хвилин.

Далі йдуть перебиті помідори та спеції. Усе перемішуємо і доводимо до закипання. Після цього готуємо на середньому вогні близько 10 хвилин.

Всипаємо баклажани, а після закипання зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо 50 хвилин. Перемішуємо час від часу для рівномірного приготування.

Часник потрібно пропустити через прес і додати до ікри, влити оцет. Помішуємо і готуємо п'ять хвилин. Після закипання вимикаємо вогонь. Баклажанна ікра на зиму - готова. Тепер її можна перемістити в простерилізовані банки й закатати. Накриваємо і залишаємо так до охолодження. Після цього прибираємо на зберігання.

Вас також можуть зацікавити новини: