5.ua

У делегації Підкомітету ООН з попередження катувань повідомили, що призупиняють свій візит до України після того, як їм відмовили у доступі до місць у декількох районах країни, де, за їх підозрою, працівники СБУ позбавляють людей волі. Про це повідомляє Центр інформації про права людини.

Читайте такожГенсек ООН закликав наполовину скоротити число внутрішніх переселенців до 2030 року

"Ця відмова в доступі є порушенням зобов'язань України як держави-учасниці Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань. Через це ми не змогли відвідати деякі місця, про які ми чули численні і серйозні звинувачення у затриманні людей і можливому застосуванні тортур або жорстокого поводження", - відзначив керівник делегації Малкольм Еванс.

Відео дня

Цей візит розпочався 19 травня і мав закінчитися 26 травня, проте його припинили через неможливість виконати програму в повній мірі. Делегація ППК мала оцінити виконання рекомендацій, наданих після здійснення першого візиту в 2011 році.

"Підкомітет ООН з попередження катувань очікує, що Україна виконуватиме свої міжнародні зобов'язання відповідно до Факультативного протоколу, який вона ратифікувала у 2006 році. Ми також сподіваємося, що уряд України буде вступати у конструктивний діалог з нами, щоб надати делегації можливість відновити свій візит в найближчому майбутньому і працювати разом задля створення ефективних гарантій проти ризику застосування катувань та жорстокого поводження в місцях несвободи", - додав Малкольм Еванс.

Відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань, делегації Підкомітету ООН з попередження катувань (ППК) мають відвідувати всі держави, що є учасниками протоколу, і можуть здійснювати візити до будь-яких місць несвободи без попередження.

"Це всього лише другий випадок, коли делегація ППК припиняє свій візит. Таке трапляється у разі, якщо відсутність співпраці з боку держави-учасниці перешкоджає делегації виконувати обов’язки, надані їй мандатом протоколу", - підкреслюється у повідомленні.

В ООН додають, що членами Підкомітету з попередження катувань є незалежні правозахисники, що керуються принципами конфіденційності та співпраці.

До складу делегації ППК до України увійшли: Малкольм Еванс (Британія), Марі Амос (Естонія), Джун Карідад Пагадуан Лопес (Філіппіни) та Віктор Захарія (Молдова).

Раніше повідомлялось, що ООН отримувала повідомлення від жертв та їхніх родичів, які стверджують, нібито в Україні поширена практика, зокрема, позбавлення працівниками СБУ затриманих будь-яких контактів із сім'ями та доступу до адвоката.