Латвійський депутат вказав, де місце РФ у світовій історії / LETA

Депутат Сейму Латвії Александр Кірштейнс відзначився різкою заявою щодо історії Російської Федерації й нарвався на істерики пропагандистів.

У Twitter Кірштенс заявив, що російської нації не існує, так само як і мови країни-окупанта. На його переконання, російська мова - це діалект, сформований монголо-татарами.

"Немає такої російської нації. Сама російська мова виникла як діалект, коли монголо-татари намагалися говорити українською", – написав Кірштейнс.

Такий твіт політик залишив, коментуючи матеріал одного зі ЗМІ про п'ятьох російських опозиціонерів – Кара-Мурзи, Навального, Ходорковського, Яшина та Нємцова.

"І всі п'ятеро євреї. Де ж самі росіяни?", - запитав політик.

Твіт Кірштейнса / скриншот

Російські пропагандисти влаштували істерику через різку заяву латвійського політика. Зокрема, пропагандистське "РИА Новости" заявило, що Кірштейнс "образив Росію".

Російська мова у Латвії

У Латвії початку 2022 року проживало 1 630 747 громадян. Станом на 2022 рік у Латвії та сусідній Естонії, проживає найбільша, у відсотковому відношенні, російська етнічна меншість (у Латвії - 24,22%, в Естонії - 23,67% від усього населення), серед усіх країн світу. 

Державна мова в Латвії - латиська. Поширеною мовою побутового спілкування також є російська. Нещодавно ЗМІ повідомили, що у Латвії заборонять вивчати у школах російську як другу іноземну мову. Перехідний період розраховано на три роки, щоб школи могли забезпечити наявність вчителів другої іноземної мови.

Допомога Латвії Україні

Латвія з початку війни підтримує Україну. Країна не тільки надає озброєння, фінансову допомогу, а й надає всіляку політичну підтримку на міжнародній арені.

Так, у серпні Латвія передала Україні вертольоти.

Вона також зупинила видачу віз росіянам і визнала РФ спонсором тероризму.

Крім цього, Латвія подала клопотання в Європейського суду з прав людини про дозвіл брати участь у розгляді міжнародної справи "Україна проти Росії" як третя сторона.

Вас також можуть зацікавити новини: