На тлі скандалу про сексуальне насильство викладачів над учнями в елітній католицькій гімназії Canisius-Kolleg в Берліні, орден єзуїтів, якому належить  школа, подав у США заяву про банкрутство. Як пояснює мюнхенський журнал Focus, зараз один з берлінських адвокатів перевіряє, чи не було серед дітей, які зазнали сексуального насильства в цій та інших католицьких школах у ФРН, американських громадян.

Якщо це підтвердиться, то жертви, очевидно, могли б подати колективний позов проти ордена єзуїтів в США, де сума компенсацій, що призначаються, значно вища, ніж у Німеччині. Проте оскільки орден єзуїтів подав заяву про неплатоспроможність, то в період реструктуризації фінансів цієї організації судові претензії до неї будуть неможливі.

Журнал Focus нагадує, що католицька церква в Америці вже мусила виплатити жертвам сексуального насильства в цілому більше 2 мільярдів євро. Тільки на Алясці орден єзуїтів заплатив 34 мільйони євро 110 громадянам, які заявили про сексуальне насильство з боку священнослужителів. Ще вищу компенсацію одержали більш як 500 постраждалих у Каліфорнії: кожному з них дісталося майже по мільйону євро.

Відео дня

Тим часом, як повідомляє інформаційне агентство dpa, скандал продовжує набирати оберотів. За словами адвоката Урсули Рауе (Ursula Raue), якій орден єзуїтів доручив провести розслідування в школі, про сексуальні домагання наставників заявили вже близько 120 учнів гімназії.