Як назвати чоловіка, який займається балетом? / Колаж УНІАН / фото ua.depositphotos.com

В українській мові немає слова "балерун", розповів доцент Київського національного університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1"

Глядачка запитала його, як правильно назвати партнера балерини. Мовознавець пояснив, що "балерун" - це розмовне, жартівливе слово, якого немає ні в українських, ні в російських словниках. Правильно чоловіка цієї професії називати танцівником або артистом балету.

Мовознавець зазначив, що в Національному класифікаторі професій України є 8831 назва. "Так склалося, що назви професій здебільшого чоловічого роду: лікар, учитель, інженер, архітектор. Хоч ними позначають і чоловіків, і жінок", - сказав Авраменко.

Відео дня

Водночас є і так звані жіночі назви професій та спеціальностей: покоївка, економка, нянька, друкарка та медична сестра. "Хлопцям, які закінчують медучилище, присвоюють спеціальність "медична сестра". До речі, ніякого медичного брата в класифікаторі немає, як і немає такої назви в жодному словнику", - додав він, закликавши казати "молодший медичний працівник".

Мовні поради українцям від Авраменка:

Раніше вчитель розглянув поширені помилки, які трапляються у рекламі. Він пояснив, чому не можна говорити про дитячий квиток, абонемент чи одяг.

Також мовознавець розповів, чи є різниця між висловами "курити цигарки" та "палити цигарки", через які іноді виникають суперечки.

Вас також можуть зацікавити новини: