Експерти розповіли про користь для здоров'я при відмові від кави / фото gettyimages.com

Кава - це більше, ніж напій: вона дає нам заряд енергії вранці, привід зробити перерву в роботі та що-небудь безалкогольне, щоб випити під час спілкування. Однак якщо деякі люди можуть без проблем випивати кілька чашок на день, в інших кава може спричинити підвищене занепокоєння, печію або порушення сну.

Портал RealSimple зібрав думки експертів з харчування про переваги відмови від кави.

Кому варто відмовитися від кави

Як зазначають лікарі, людям із тривогою, порушеннями сну, проблемами зі шлунково-кишковим трактом або деякими захворюваннями серця може бути корисно скоротити або виключити вживання кави. Також вагітні, ті, хто годує грудьми також повинні розглянути можливість відмови від кави або її обмеження через її потенційні побічні ефекти.

Відео дня

Користь для здоров'я від відмови від кави

Ось кілька прикладів потенційних переваг відмови від кави:

1. Покращення якості сну

Оскільки вживання кави може порушити ваш цикл сну, зменшення або виключення щоденного споживання кофеїну може допомогти змінити ситуацію.

"Кофеїн, що міститься в каві, блокує аденозинові рецептори, а аденозин сприяє сну", - каже Едвіна Кларк, докторка медичних наук, дипломована дієтологиня. "Тому відмова від кофеїну може допомогти вам поліпшити сон".

2. Зниження тривожності

Той самий миттєвий приплив енергії, який ми отримуємо від кофеїну, також може викликати в деяких людей сплеск занепокоєння. А тривожність зі свого боку може супроводжуватися безліччю проблем зі здоров'ям: від поганого здоров'я серця до високого кров'яного тиску і неправильних циклів сну. Уникаючи кофеїну в каві, можна уникнути або, принаймні, знизити рівень занепокоєння.

3. Більш стабільні рівні енергії

Відмова від кави може призвести до менших коливань кількості енергії протягом дня. "Коли ви перестаєте пити каву, залежність організму від кофеїну зменшується, що призводить до стабільнішого рівня енергії без збоїв, пов'язаних зі скасуванням кофеїну", - пояснює Шошана Унгерлейдер, докторка медичних наук із Сан-Франциско. Крім того, оскільки нестача кофеїну може призвести до поліпшення якості сну, він підвищує ваші шанси прокинутися відпочилим.

4. Поліпшення травлення

Якщо ваш шлунок і травна система змінилися після вживання кави, відмова від неї може допомогти повернути все в норму. Це пов'язано з тим, що "кофеїн може подразнювати слизову оболонку шлунка і збільшувати вироблення кислоти, що призводить до появи симптомів у сприйнятливих людей", - пояснює Унгерлейдер.

Корисні поради щодо успішної відмови від кави

Слухайте своє тіло

Оскільки вживання кави є нормальною частиною повсякденного життя, можна легко забути, що кофеїн - це наркотик. І, як і деякі інші речовини, що впливають на нашу нервову систему, такі як антидепресанти та інші психіатричні препарати, наше тіло погано реагує на повну та раптову відмову від кофеїну. Тому експерти наголошують на важливості поступової відмови від вживання кави.

Робіть це поступово

"Відмова від кави призведе до появи симптомів абстиненції, починаючи від головного болю, втоми, зниження енергії та уваги до сонливості, депресивного настрою і труднощів із концентрацією уваги", - каже Ліна Бегдаш, дипломований дієтолог.

Щоб уникнути неприємних наслідків абстиненції, експерти рекомендують відучувати себе від кави протягом кількох днів.

  • Почніть зі зменшення кількості кави, яку ви п'єте щодня (наприклад, з двох чашок до однієї).
  • Пийте каву рідше (наприклад, пийте каву через день).
  • Зменшіть вміст кофеїну в кожній порції кави, яку ви п'єте (наприклад, поступово додаючи у звичайну каву все більше кави без кофеїну).
  • Спробуйте чай

Раніше гастроентеролог розповів про спецію, яку завжди радить додавати до кави - вона покращує здоров'я кишківника.

Вас також можуть зацікавити новини: