
Виснажлива боротьба з прилиплою їжею - це привід для занепокоєння, який може швидко відбити у вас бажання готувати. Є багато способів, які можна використовувати, щоб страви готувалися рівномірно і переверталися, не прилипаючи до сковороди.
Видання The Take Out назвало причини, через які їжа може прилипати до сковороди.
Використання невідповідного типу сковороди
Сковорідки з антипригарним покриттям - це порятунок для делікатних продуктів, які готуються на слабкому або середньому вогні. Попри те, що вони спрощують життя, їх не слід використовувати для приготування страв, які потребують сильного обсмажування.
У цьому разі найкраще підійдуть чавунні сковорідки з більш товстим дном і більш високою термостійкістю. Сковорідки з нержавіючої сталі, хоча й відомі своєю вибагливістю, дають змогу швидше контролювати температуру і краще справляються з кислотністю, ніж інші сковорідки.
Недостатньо жиру
Використання вершкового масла, рослинної олії або тваринного жиру - найкращий спосіб створити шар між їжею і сковородою. Щоб запобігти прилипанню, перед приготуванням ретельно змастіть сковороду. При цьому точна кількість олії залежить від страви. Якщо сковорода виглядає сухою, то просто додайте ще трохи олії.
Попередньо не прогріли сковороду
Сковороди необхідно попередньо розігріти перед приготуванням їжі. Якщо ви покладете продукти на поверхню, не дочекавшись, поки вона нагріється до потрібної температури, то це значно сповільнить процес нагріву, зробить підрум'янення практично неможливим та збільшить імовірність прилипання. Сковороді потрібен час, щоб повільно нагрітися, що дасть змогу теплу розподілитися рівномірно. Збільшення потужності плити може заощадити час, але може призвести до перепадів температури по пательні, через що деякі ділянки страви будуть прилипати.
Температура в сковороді також має бути правильною. Довести пательню до потрібної температури дуже просто: достатньо встановити середній-високий рівень нагріву і набратися терпіння.
Ви не готуєте
Навіть якщо сковорода в ідеальному стані, прилипання неминуче, якщо ви не готуєте продукти правильно. Перед приготуванням залиште продукти на столі, щоб вони досягли кімнатної температури, бо це гарантує більш рівномірний процес приготування.
Однак найкращий захист від прилипання - видалення зайвої вологи з поверхні продуктів. Занадто багато води на поверхні змушує гарячу сковорідку витрачати енергію на приготування на парі, а не на обсмажування.
Втручання в процес приготування
Під час приготування обережно протикайте краї продукту. Якщо ви відчуваєте опір, зачекайте, поки скоринка повністю сформується, перш ніж перевертати.
Також корисно стежити за стравою під час приготування, прислухаючись до постійного шипіння та спостерігаючи за кількістю олії. Якщо здається, що все відбувається занадто швидко або недостатньо швидко, то не бійтеся регулювати температуру.
Використання невідповідного кухонного приладдя
Металеві лопатки або столові прибори можуть спричинити непотрібний знос навіть на керамічних сковородах з антипригарним покриттям. Пом'ята сковорідка не тільки має неестетичний вигляд, а й небажані частинки покриття можуть потрапити у ваші страви.
Крім того, подряпини на поверхні збільшують імовірність того, що їжа прилипне, що зводить нанівець сенс антипригарного покриття. Дерев'яні або силіконові лопатки забезпечують більш безпечний процес приготування їжі.
Сковороди з нержавіючої сталі міцніші, але вони можуть бути надмірно подряпані, якщо ви не будете обережні з абразивними інструментами.
Вибір неправильного типу жиру
Не всі олії однакові, і ті, які пройшли більш ретельну обробку, можуть витримувати більш високі температури. Нерафіновані жири, як, наприклад, оливкова олія екстра-класу, мають нижчу температуру димлення і починають розкладатися в міру збільшення температури сковороди. Крім того, згоріла олія може надати страві гіркого присмаку.
Рафіновані нейтральні олії, як-от соняшникова, авокадо та виноградна, - найкращий помічник при приготуванні їжі на середньому та високому вогні. Тваринні жири, як-от яловичий жир або свиняче сало, найефективніші за середньої температури.
Забули загартувати чавунну сковороду
Як і нержавіюча сталь, чавун має шорстку поверхню, яка збільшує площу поверхні, але може призвести до прилипання їжі, якщо не загартувати сковороду. Загартовування - це процес, характерний для чавунних сковорідок, який розвивається згодом завдяки полімеризації - з'єднанню молекул нагрітої олії з шорсткою поверхнею сковороди. Це запобігає іржі та створює постійний антипригарний бар'єр. Найкращий спосіб загартувати чавунну сковорідку - це регулярно її використовувати.
Недостатньо рідини
Можна використовувати рідину замість олії, щоб запобігти прилипанню. Під час приготування використовуйте вологу, яку природним чином виділяють продукти, і кілька столових ложок бульйону. Це може створити невелике змащення і додатковий смак, якщо ви обмежуєте кількість споживаної олії.
Порушення порядку
Спочатку розігрійте сковорідку, потім додайте олію, і коли олія стане рідкою і почне мерехтіти, додайте продукти. Порушення цього порядку перешкоджає правильному підрум'янюванню і не дає змоги сформувати скориночку, необхідну для того, щоб усе не прилипало.
Поганий стан сковороди
Якщо сковорідка з антипригарним покриттям неабияк подряпана, то настав час її викинути, бо подряпини не тільки негігієнічні та сприяють розмноженню бактерій, а й ушкоджують покриття, що запобігає прилипанню. Темне знебарвлення та іржа - ще одні ознаки того, що сковорода готова до утилізації.
Сковороди з нержавіючої сталі та чавуну довговічніші, але вони також потребують періодичного догляду. Щоб запобігти іржі та захистити поверхню, мийте сковорідки одразу після приготування їжі та залишайте на їхній поверхні тонкий шар олії під час зберігання.
Раніше УНІАН писав, як не зіпсувати чавунну сковороду.