Домашні пухнастики насправді не такі вже й розумні, свідчать тести / колаж УНІАН, фото wikipedia.org

Хоча люди – єдиний вид на планеті, який активно користується дзеркалами для споглядання себе ж, насправді ми не єдині, хто впізнає власне віддзеркалення. Вчені вже понад півстоліття досліджують цю тему і мають певні здобутки в ній, пише науково-популярне видання Live Science.

Ще в 1970 році були опубліковані результати першого такого дослідження, проведеного на шимпанзе. Мавпи уважно розглядали в дзеркалі червоні плями на своїх мордах, які їм потайки під наркозом намалювали вчені. У дослідженні 1973 року орангутанги теж впізнали себе у відображенні.

У дослідженні 1994 року спостерігали, як шимпанзе-бонобо оглядали ділянки свого тіла, які інакше не змогли б побачити без дзеркала. Результати для горил були менш переконливими. Щодо решти мавп (не людиноподібних), то вони сприймають відображення у дзеркалі як іншу мавпу.

Відео дня

Єдиним іншим наземним ссавцем, який переконливо пройшов тест, був азіатський слон із зоопарку Бронкса (район Нью-Йорка). Дослідження дельфінів показують, що вони також можуть розрізняти власні відображення. Дослідження 1995 року з використанням відео, а не дзеркал, і дослідження 2001 року з використанням дзеркал показали, що дельфіни використовують свої зображення, щоб досліджувати сліди, залишені на їхньому тілі вченими. 

У 2008 році дослідники, які вивчали євразійських сорок, знайшли перші докази того, що не ссавці здатні до дзеркального саморозпізнавання. Голуби також пройшли випробування — але лише після суворого періоду підготовки. А в 2022 році дикі пінгвіни Аделі також демонстрували ознаки дзеркальної самосвідомості, хоча вони не реагували на кольорові нагрудники, одягнуті їм на шию замість міток на тілі.

Досліди на нижчих тваринах були вкрай суперечливими. Дослідження 2015 року показало, що мурахи можуть мати певну самосвідомість, тому що вони намагалися видалити синю фарбу зі своїх голов, дивлячись на своє відображення.

Два дослідження показали, що риби можуть впізнавати себе. Одна з них, датована 2016 роком, виявила, що манти (різновид скатів), здається, розглядають себе та пускають бульбашки, коли їм показують дзеркало. Однак тестування на оцінку не проводилося. Експеримент 2019 року з губанами-чистильниками виявив, що вони намагалися видалити сліди від фарби на нижній стороні після того, як побачили їх у дзеркалі.

Той факт, що ці нібито примітивніші організми пройшли дзеркальний тест, у той час як деякі з найрозумніших тварин, включаючи африканських сірих папуг, не витримали його, поставив під сумнів його корисність. Незрозуміло, чи демонструють ці дослідження справжнє відчуття себе в людському розумінні, чи вони просто вказують на складне усвідомлення тіла.

"Дзеркальний тест може індексувати один аспект самосвідомості. Існує тенденція дивитися на самосвідомість як на все або нічого. Ймовірно, це помилка. Ймовірно, це скоріше градація", — каже когнітивний психолог з Кардіффського університету (Велика Британія) Еллен О'Донохью.

Інші цікаві факти про тварин

Як писав УНІАН, науковці виявили, що звичайні домашні собаки по-різному реагують на звертання до них чоловіків та жінок. До певної міри собаки виявилися сексистами: вони реагують активніше, коли до них звертаються саме жінки, а не чоловіки.

Також ми розповідали, що вчені проаналізували, які звуки використовують коти для спілкування між собою та з людьми. Дослідження показало, що в арсеналі пухнастиків є чимало різних "інструментів".

Вас також можуть зацікавити новини: