Авраменко розкрив, чи є в українській мові слово "тупик" та запропонував кращий замінник / скріншот

Відомий мовознавець Олександр Авраменко розкрив, чи є в українській мові слово "тупик" та здивував його коректним значенням. 

Докладніше про секрети державної мови вчитель розповів в рамках експрес-уроку в ефірі "Сніданок з 1+1". За його словами, в українській слово "тупик" можна використовувати по різному.

"Звернімося до словника, "тупик" - це залізнична колія, що з одного боку обривається, вулиця, що немає наскрізного проходу чи проїзду, перешкода для проходу чи проїзду, а також безвихідне становище", - пояснив він.

Авраменко вказав, що це слово марковане позначкою рідковживане, тобто небажане в українській мові: "Раджу використовувати питоме українське слово "безвихідь" або словосполуку "глухий кут". А прикметник "тупиковий" має синонім "безвихідний". Тобто не "тупикова ситуація", а "безвихідна ситуація"", - підкреслив мовознавець. 

Авраменко пояснив, як правильно запитати про місце у черзі

Нагадаємо, в одному зі своїх експрес-уроків вчитель Авраменко також пояснив, як коректно запитати про чергу на "співучій" українській мові. За його словами, більш правильно ставити запитання "хто останній у черзі", ніж "хто крайній у черзі".

Мовознавець зазначив, що часто українці не вживають слово "останній" через одне з його негативних значень. Проте у запитанні щодо черги слово "крайній" не варто застосовувати, адже воно має інше значення.

Вас також можуть зацікавити новини: