Українці можуть плутатися, як писати правильно, з "Шольцем" чи з "Шольцом" / Колаж УНІАН, фото facebook.com/olha.vasylieva, фото ua.depositphotos.com

Українці можуть плутатися, як правильно відмінювати прізвище канцлера Німеччини Олафа Шольца в орудному відмінку (коли ставимо запитання "ким?" або "чим?"). 

Часто замість "Шольцом", пишуть "Шольцем" - подібну помилку допускають навіть у ЗМІ, акцентувала українська редакторка Ольга Васильєва. Наприклад: "Зеленський поговорим з Шольцем та Сунаком" - невірний варіант.

У неслов’янських прізвищах, де кінцевою є тверда літера "ц", слід вживати закінчення "ом". Якщо маємо у кінці м'яке "ць" - закінчення в орудному відмінку маємо "ем". 

Відео дня

"Клаузевіц, Ліфшиц, Лейбніц, Моріц, Кравіц, Шольц. Тому відмінюємо їх так само, як зельц (теж німецьке слово): зельцом - Шольцом. А якщо прізвище, скажімо, Цирліць (польське), то відмінюємо Цирліцем (як холодцем)", - вказала Васильєва. 

Відповідне правило також поширюється на інші слова та назви. Наприклад, візьмемо слова "Герц" і "герць". "Герц - німецьке або єврейське прізвище, герць - поєдинок козаків перед боєм. Герц в орудному відмінку буде Герцом, а герць - герцем", - додає редакторка. 

З містами виходить та сама історія. Місто Мец (Франція) в орудному відмінку пишемо Мецом. "Захоплююся ким/чим? Мецом", - так слід казати. 

В Україні 2024 рік "високосний", але це неправильна назва

За словами редакторки Ольги Васильєвої, називати рік, який налічує 366 днів, "високосним" - також неправильно. Ми звикли до цієї назви з російської, однак академічні словники за редакції Кримського та Єфремова пропонують нам "переступний" або "касянів" рік. Це важливо знати, з огляду на те, що 2024 рік якраз матиме не 28 днів у лютому, а 29. 

Вас також можуть зацікавити новини: