Фахівці розповіли, як перестати чекати і бути щасливим просто зараз / фото ua.depositphotos.com

Існує поширене нерозуміння щастя. Це часто заважає людям по-справжньому відчувати регулярну щоденну радість.

Непорозуміння, про яке йдеться: щастя - це кінцева мета або те, чого ми не можемо досягти просто зараз. Терапевти пояснили, чому багато хто з нас вважає щастя кінцевою метою, пише Huffpost.

За словами терапевта Гейлі Еванс, яка спеціалізується на травмах, ця точка зору частково корениться в культурних і соціальних нормах.

Відео дня

"Людей вчать, що робота і відпочинок мають бути розділені, і часто ми взагалі не віддаємо пріоритет відпочинку", - сказала Еванс і додала, що багато хто з нас живуть "заради вихідних", увіковічнюючи ідею про те, що щастя - це те, до чого треба прагнути, "або щось, що потрібно відкласти на потім".

Завдяки такому мисленню завжди є щось, що, на нашу думку, слід "виправити", перш ніж нам "дозволять" бути щасливими, чи то наші тіла, чи то статус стосунків, чи то наші посади.

Потім, коли ми доберемося до цієї точки, ми можемо зіткнутися з помилкою прибуття, ілюзією, що досягнення мети приносить тривале щастя. Або ми можемо виявити, що щастя недовговічне.

Уявлення про справжнє щастя як про щось, що наближається, а не про щось, що вже у нас під рукою, дає нам надію. Це допомагає нам пережити далеко не ідеальні часи. По суті, це самозахист.

"Хронічне відкладання задоволення посилює наше бажання заціпеніти, коли ми почуваємося пригніченими або занадто напруженими, щоб функціонувати", - висловила думку Еванс.

Чому марно думати про щастя як про кінцеву мету

По-перше, такий тип мислення змушує частіше почуватися нещасними. Крім того, що це позбавляє нас радощів теперішнього моменту, це може призвести до безлічі негативних емоцій.

"Зрештою ми стаємо більш тривожними, депресивними і менш задоволеними у своєму житті", - зазначила Еванс.

За її словами, у спробі уникнути зневіри ми можемо вдатися до психоактивних речовин або соцмереж, що утримує нас від "інвестування часу та енергії у стосунки та дії, які принесуть справжнє задоволення".

Далі, таке мислення може завадити мати повноцінні інтимні стосунки.

Крім того, якщо ви надто сильно наполягаєте на ідеї щастя та очікуєте досконалості, вам може бути важко відчути, що ви коли-небудь досягнете його.

Фахівці зазначили, що усвідомлення того, що постійне щастя не є метою, і дозвіл собі бути вдячним за невеликі моменти, збільшить радість, яку ви сприймаєте.

Найкращі способи відчути щастя, на думку терапевтів

Є кілька рішень, як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі, які можуть допомогти вам по-іншому поглянути на щастя і відчувати його більш регулярно. Вони включають:

Усвідомлення того, що щастя може існувати в будь-який момент.

У важкі часи щастя вимагає більше роботи, але це здійсненно.

"Щастя існує в той момент, коли ми його відчуваємо", - сказала Еванс. "Щастя переживається через усвідомленість... Коли ми усвідомлені, ми можемо налаштуватися на задоволення, подяку, радість - інгредієнти, що складають "щастя".

Це може включати в себе можливість оцінити природу або висловити вдячність за те, що у вас є робота.

Усвідомлення того, що постійне щастя насправді не є метою.

Емоції мають змінюватися, і всі вони мають мету. Гнів, наприклад, говорить нам, що щось не в порядку.

"Нам потрібно випробувати весь спектр емоцій", - сказала Еванс. "Однак, якщо ми виявимо, що сидимо в стресі, печалі [або] тривозі, але ніколи не дозволяємо собі відчути щастя, нам, можливо, доведеться з'ясувати, що відбувається".

"Зміна нашого мислення про щастя і про теперішній момент може допомогти дозволити собі відчувати його частіше", - порадила Еванс.

Вона сказала, що мета - "бути тут і зараз". Тихі прогулянки, медитація, робота з диханням і ведення щоденника - все це способи практикувати це. Принагідно Еванс закликала помічати й досліджувати будь-які думки, емоції та тілесні відчуття, що виникають.

Інші новини про щастя

Психолог Лахлан Браун, який роками вивчав і практикував мистецтво щастя, поділився 8 простими порадами, які допоможуть прожити щасливе життя. Усі вони засновані на його власному досвіді та розумінні буддійських принципів. За його словами, йдеться не про грандіозні жести чи зміни, а про те, щоб цінувати дрібниці та набувати простих звичок.

Вас також можуть зацікавити новини: