Жінки з давніх давен хотіли мати гладку шкіру / фото ua.depositphotos.com

Часто сучасні жінки не замислюються, що така процедура, як епіляція, насправді існувала з давніх часів, адже жінки є жінки і вони завжди хотіли виглядати привабливо. Однак, епіляція не завжди була такою простою, як зараз. Чим видаляли волосся в давнину - читайте в матеріалі.

Давайте спочатку розберемося, коли почали видаляти волосся на тілі. Згідно з деякими даними, історія депіляції почалася в Єгипті з подачі всім відомої Нефертіті. Єгипетська цариця ввела в індустрію краси цукор для епіляції. Способи, як в Стародавньому Єгипті видаляли волосся, можуть здивувати - крім шугарінгу, в хід йшла суміш з густого меду, соку рослин і воску. 

Як в старі часи видаляли волосся

Старовинний спосіб видалення волосся передбачав застосування раковин морських молюсків. Їх використовували, як пінцет. Ще стародавні люди в цих цілях застосовували заточений скребок з кремнію і зрізали ним волоски, як лезом. 

Відео дня

Як видаляли волосся в Середньовіччі

Серед дам того часу найпоширенішим способом видалення волосся був крем на основі огірка, мигдального молока і негашеного вапна. В цілому ж видаляли волосся в Середньовіччі моторошними за нинішніми поглядами способами. Наприклад, був у арсеналі тодішніх красунь крем з кип'яченого миш'яку і вапна. Ним натирали потрібне місце, а коли ставало гаряче, змивали.

Ще один метод епіляції не для слабкодухих полягав в митті того місця, звідки потрібно було прибрати волосся, міксом з котячих екскрементів і оцту.

Також був взагалі драконівський спосіб - розпеченим золотом припікали місце росту небажаного волосся, а потім мазали маслом троянди.

Епіляція в Османській імперії

Османські дівчата були зобов'язані депілювати все тіло, крім волосся на голові. Щоб досягти результату, вони користувалися спеціальною ниткою, на яку наносили розігріту карамель. Різкими рухами вони виривали волосся, відчуваючи при цьому біль, оскільки гаряча карамель часто залишала опіки.

Епіляція в Стародавній Греції

Стародавні греки не дуже морочилися з цією процедурою - вони обпалювали непотрібну рослинність масляною лампою. Епіляція в Стародавній Греції відрізнялася й іншими, не менш болючими способами. Так, волосся вищіпували пінцетом або застосовували випалювання гарячим попелом.

Як видаляли волосся у 19 столітті

Саме в цей час почали робити перші спроби видаляти небажану рослинність за допомогою електрики. Однак, найпоширенішим був такий спосіб: шкіряний клапоть мазали міксом зі смоли і камеді, клеїли до тіла і різко відривали. А ще готували пасту з вапна, чайної соди і жиру.

Як в Радянському Союзі видаляли волосся - три способи

Як наші бабусі видаляли волосся, знають далеко не всі. Одним з поширених способів було гоління. Дами використовували бритви з найгострішим лезом "Нева", тому порізів не міг уникнути майже ніхто.

Деякі радянські жінки використовували воскові смужки з тканини або паперу. Їх в гарячому вигляді клеїли на шкіру і зривали. Іноді красуні отримували опіки через занадто гарячий воск.

Ще жінки в СРСР могли знебарвлювати небажані волоски перекисом водню або іншими агресивними рідинами. Часто така процедура завдавала опіків.

А ще на допомогу радянським красуням приходив аптечний порошок з іранської грязі під назвою "Нурі". Він розводився водою до консистенції кашки і наносився на ділянки шкіри. Після засихання його разом з волосками зчищали. Також був французький крем "Бокаж", який через деякий час після нанесення відчищали разом з волосками. Однак роздобути цей засіб було справжнім квестом.

Цікаві факти про депіляцію

Після появи депіляції в Стародавньому Єгипті, до неї вдавалися не тільки жінки, а й чоловіки. Вони перестали носити бороди і вуса.

У 19 столітті жінки в основному видаляли волосся на обличчі - верхній губі, бороді, лобі, іноді на руках. Це не дивно, адже інші частини тіла не було видно через пишні сукні.

Епіляція в Османській імперії передбачала використання липких смужок. Їх винахід приписують саме туркам, однак, яку суміш на них наносили, історії не відомо.

Раніше УНІАН писав, як прибрати подразнення після гоління.

Вас також можуть зацікавити новини: