
Коли йдеться про схуднення, особливо в талії, сири зазвичай рекомендують виключити, оскільки багато хто з них містить насичені жири, які можуть підвищити рівень поганого холестерину і збільшити ризик інсульту або серцевих захворювань. Але, на щастя, не всі сири однакові, і багато з них насправді рекомендується вживати під час схуднення.
Сертифікована дієтологиня і персональна тренерка Террі Татеосян у статті для EatThis назвала сім сирів, на які варто звернути увагу, якщо ви намагаєтеся скинути жир на животі і хочете підтримувати здоровий спосіб життя.
Кисломолочний сир
Це корисний перекус, що не впливає на рівень цукру в крові, який нарощує м'язову масу і одночасно задовольняє тягу до їжі.
"У ньому неймовірно багато казеїнового білка, який повільно перетравлюється і забезпечує відчуття ситості протягом декількох годин. У половині чашки міститься близько 14 грамів білка всього на 90-110 калорій залежно від вмісту жиру", - каже Татеосян.
Вона рекомендує обирати знежирений варіант і поєднувати його з ягодами та насінням чіа.
Сир пармезан
"Він від природи містить мало лактози і містить 10 г білка на унцію (близько 30 грамів)", - пояснює вона. "Ви можете використовувати його як начинку для омлету, овочів або салатів, щоб підвищити рівень білка і ситість. Чим більше ви ситі, тим менше у вас буде стрибків цукру в крові та імпульсів перекусити пізніше".
Моцарела
"Частково знежирена моцарела забезпечує близько 7 г білка на унцію при приблизно 70-80 калоріях. Це розумний вибір, коли ви хочете відчувати ситість, але при цьому залишатися у формі", - пояснює дієтолог.
Фета
За словами Татеосян, сир фета "містить менше жиру і часто легше засвоюється, особливо для жінок, чутливих до коров'ячого молока. Додавання невеликої порції до страв надає їм яскравого смаку, а унція містить близько 4-5 г білка на 70-80 калорій".
Вона рекомендує додавати його в салати із зеленню, білком і невеликою кількістю оливкової олії для підтримки ситості, гормонального здоров'я та обміну речовин.
Козячий сир
Козячий сир містить менше лактози, тому його легко їсти людям, які відчувають труднощі з вживанням сиру.
"Одна унція містить 5 г білка і корисних жирів, які допомагають регулювати гормони голоду, такі як лептин", - каже Татеосян.
Рікотта
"Рікотта - чудове джерело сироваткового білка, який підтримує відновлення м'язів і спалювання жиру", - каже Татеосян. "Вона м'яка і легко намазується, тому її можна використовувати на тостах, у смузі або навіть як корисний десерт із корицею і какао".
Вона зазначає, що півсклянки рікоти містить близько 14 г білка і 170 калорій.
Швейцарський сир
За словами Татеосян, "швейцарський сир - це варіант із низьким вмістом натрію і високим вмістом білка, який ідеально підходить для створення ситних страв".
Вона пояснює, що в одній скибочці міститься близько 8 г білка і менше вуглеводів, ніж у більшості сирів. Він також багатий на кальцій і B12, які підтримують вироблення енергії та склад тіла.
Раніше дієтологи назвали чотири види сиру, які можуть допомогти знизити ризик гіпертонії.