Авраменко пояснив, коли вживати слово "згідний", а коли "згодний" / колаж УНІАН, скріншот з відео

Відомий в Україні мовознавець та топ-учитель Олександр Авраменко дав відповідь на поширене запитання щодо вживання слів "згідний" та "згодний". 

В ефірі "Сніданку з 1+1" він зачитав запитання глядачки: "Як правильно говорити: я згОдна з вами чи згІдна? А може, правильно і так, і так?". Мовознавець каже , що обидва цих слова мають право на існування. Проте є певні правила щодо їх уживання.

"Якщо ми даємо згоду, то можемо вживати обидва варіанти: згОдний і згІдний. Наприклад: "Батько згодний (або згІдний) віддати свою доньку за Андрія", – пояснив Авраменко.

Водночас, за словами вчителя, коли мова йде про відповідність до чого-небудь,  необхідно вживати форми з "і" – згІдний, згІдна. Наприклад:

  • "ЗгІдна з оригіналом копія".
  • "ЗгІдна з наказом дія". 

"А ось тільки згОдний і згОдна треба використовувати зі значенням солідарності з ким-небудь. Наприклад: "Я цілком згОдний з друзями (так само вважаю)", – уточнив мовознавець. 

Отже, згІдний і згІдна – це відповідний (відповідна) до чогось. ЗгОдний і згОдна – це солідарний (солідарна) з кимось. Коли ж даємо свою згоду, то правильні обидва варіанти.

Три фахівця чи три фахівці: пояснення Авраменка

Часто люди ставлять запитання, як правильно сказати: три фахівцЯ чи три фахівцІ. Мовознавець Олександр Авраменко пояснив, який із двох варіантів вірний. 

За словами топ-учителя із числівниками два, три, чотири іменники треба ставини в називному відмінку множини: в однині президент, а в множині - президенти. Так само із фахівцями: один фахівець, але три фахівці. 

Вас також можуть зацікавити новини: