У всьому світі 20 березня, з ініціативи ООН, святкується День Землі / Фото: Romper

У всьому світі 20 березня прийнято відзначати свято під назвою День Землі. Дату проведення свята обрали не випадково: 20 березня - день весняного рівнодення, коли пробуджується природа і починається новий рівень її розвитку.

Читайте такожМіжнародний день щастя - історія свята, поздоровлення і картинки

У календарі міжнародних свят існує два Дні Землі - сьогоднішній відзначається в День весняного рівнодення, а другий - 22 квітня. Перший має миротворчу та гуманістичну спрямованість, другий - екологічну.

Відео дня

Мета свята - привернути увагу громадськості до нашого спільного дому - планети Земля, нагадати людям про необхідність дбайливого ставлення до природи і турботу один про одного.

Засновником цього Дня вважається відомий американський громадський діяч Джон Мортон, який в 1840-х роках розгорнув кампанію по посадці дерев і чагарників, в рамках програми дбайливого ставлення до навколишнього середовища кожного громадянина країни. А ставши секретарем Території Небраска, у 1872 році він запропонував встановити день, який буде присвячений озелененню. Так з'явився День дерева, який відразу ж став дуже популярний.

Прапор Дня Землі / Фото: Wikimedia

В наш час в День Землі проводять безліч екологічних та миротворчих заходів та акцій по всьому світу. Це свято є приводом зайвий раз замислитися про те, що нас оточує. В результаті своєї життєдіяльності людина завдає значної шкоди нашій планеті, що може призвести до її руйнування.

Цього дня проводять конференції про природу, екологічні виставки, суботники, озеленюють вулиці. У містах зупиняють рух автотранспорту на жвавих вулицях, тим самим зменшуючи викиди забруднюючих речовин в повітря. Також саме в це свято протягом хвилини телефонують в «дзвін миру», що символізує мирне життя, дружбу всіх народів, і закликає зберігати культуру і досягнення людства.

Читайте такожЧерез діяльність людини 1700 видів тварин можуть зникнути до 2070 року

Свято День Землі - це символ єдності, усвідомлення, що тільки об'єднаними зусиллями ще можливо боротися з глобальними екологічними та існуючими соціальними проблемами на нашій планеті.

Також в Дня Землі є свій прапор із зображенням однієї з перших фотографій нашої планети з Космосу. Це знак усвідомлення, що тільки спільними зусиллями можна вирішувати глобальні екологічні і соціальні проблеми на Землі. Тому невипадково, що це свято активно підтримують космонавти.

Сьогодні відзначати День Землі більш ніж актуально, враховуючи поточну статистику глобального потепління. Вчені передбачають, що 2019 рік може стати найспекотнішим роком в історії людства. Число пов'язаних з погодою стихійних лих різко зростає - кількість інцидентів у всьому світі збільшилася в чотири рази з 1970 року.

Підлітки з усього світу беруть участь у Молодіжної кліматичної страйку, щоб підвищити обізнаність про серйозність глобального потепління.