Влітку розпочнеться перший етап рекультивації Грибовицького сміттєзвалища \ фото: УНІАН

На Львівщині цього літа розпочнеться перший етап рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Читайте такожЗатриманого на хабарі директора Грибовицького сміттєзвалища заарештували з можливістю застави

Як повідомляє прес-служба Львівської міськради, він передбачає вирівнювання тіла полігону, встановлення систем дегазації та очистки фільтратів. «Це складові першого етапу комплексної рекультивації, який триватиме два роки», - заявили у міськраді.

Відео дня

Зокрема, вже незабаром розпочнуться роботи із вирівнювання схилів сміттєзвалища, щоб унеможливити обвали та повернути полігон у межі землекористування, адже зараз частина сміття вийшла за визначений периметр.

«Паралельно із виположуванням схилів відбудеться встановлення та запуск обладнання для дегазації полігону. А вже восени повинна запрацювати нова система очистки фільтрів: саме зараз триває тендер на визначення фірми-переможця», - цитує прес-служба слова директора ЛКП «Зелене місто» Вадима Ноздрі.

Зазначається, що одночасно із встановленням систем для проведення дегазації та очистки фільтрів цього року стартують роботи із стабілізації тіла сміттєзвалища.

«Для цього його вирівняють та накриють спеціальним технологічним захисним екраном товщиною понад 60 см. Це товстий шар природних матеріалів (щебінь, пісок), та гідроізолююча захисна мембрана, які унеможливлять потрапляння опадів всередину, а відтак - подальше утворення фільтратів», - додали в міськраді.

За інформацією відомства, потім фахівці перейдуть до наступного етапу робіт, який передбачає біологічну рекультивацію – формування родючого шару.

«Цей процес триватиме ще 2−3 роки. За цей час на полігоні будуть висаджені чагарники, кущі, невеликі насадження із неглибокими кореневими системами, щоб не пробити захисний шар. Очікується, що весь полігон у Грибовичах буде виглядати як великий сквер», - підкреслили у міськраді.

Також у відомстві нагадали, що рекультивація Грибовицького сміттєзвалища є частиною комплексного плану вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами у Львові.

«За два роки у місті збудують перший в Україні сучасний сміттєпереробний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів, рекультивують старий полігон та впровадять нову систему поводження з відходами. Вона передбачатиме сортування сухого та вологого сміття, вторинної сировини та облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття. Вже у цьому році відкриється станція компостування органічних відходів», - йдеться у повідомленні.

Для цих цілей Львів отримав 25 млн євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 млн євро гранту - безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста - 6,75 млн євро.

Довідка. Львівський полігон твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище) - єдине легальне місце для скупчення сміття зі Львова та довколишніх сіл. Діяло з 1958 року поблизу села Великі Грибовичі біля Львова. Площа звалища становить понад 38 га. Сміттєзвалище обслуговує ЛКП «Збиранка».

28 травня 2016 року на полігоні твердих побутових відходів у селі Великі Грибовичі спалахнула масштабна пожежа. Гасіння пожежі тривало впродовж двох днів, а 30 травня, коли рятувальники практично ліквідували займання, на полігоні стався зсув сміття. Внаслідок цього під завалами опинились троє працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій у Львівській області, тіла яких знайшли без ознак життя уже наступного дня. Серед тих, хто потрапив під завал сміття, ймовірно, був й еколог комунального підприємства «Збиранка». Його не знайшли досі.

У 2017 році, за рік після трагедії, Грибовицьке сміттєзвалище закрили для експлуатації.