Ілюстрація / REUTERS

Катастрофічні явища пов'язані з кліматичними змінами, глобальна нестача продуктів харчування, перенаселення планети — всі ці проблеми можна вирішити, якщо викопати тунелі. Такий варіант порятунку людства запропонували учасники щорічного Світового тунельного конгресу, який в Неаполі організувала Міжнародне об'єднання підземних робіт.

Вони підкреслили, що людська цивілізація постала перед таким моментом, в якому їй потрібно почати пошуки нових просторів для життя, — пише Rzeczpospolita. ООН попросив інженерів і науковців з різних сфер: біологічних й інженерних, — визначити послідовні заходи для тривалого і стабільного розвитку. Науковці описали 17 порад.

Читайте такожVice: Людська цивілізація може загинути до 2050 року

Відео дня

Нідерландський інженер Ган Адміраал вважає, що реалізація навіть семи з них вимагає пошуку життєвого простору під землею. Але буде важко це зробити без зміни сучасного виробництва. Кожен рік людство втрачає великі ділянки землі, придатні для сільськогосподарських потреб. І це відбувається дуже швидкими темпами. Тим часом, виробництво повинно бути діаметрально протилежним. Воно повинно було б розширювати ці ділянки, щоб дедалі більша глобальна популяція змогла вижити.

Наука вже зробила багато для того, щоб люди могли переселитися під землю. Наприклад, з'явилися технології гідропонічного вирощування без необхідності використання ґрунту. Вони дозволяють вирощувати продукти харчування в промислових масштабах. Деякі рослини на продуктових полицях вже вирощуються саме таким способом в міських умовах під землею. В гідропонічних системах вирощують також сою і люпин, які можуть забезпечити велику кількість рослинного білка за заміну тваринного. Це могло б допомогти скоротити виробництво м'яса. А тваринництво — одне з найбільших джерел парникових газів, які спричиняють глобальне потепління.

Читайте такожВчені пропонують робити пальне з CO2 в атмосфері, щоб врятувати Землю

"Можна собі уявити, що для вирощення рослин були б пристосовані підземні паркінги. Люди все більше усвідомлюють, що автомобілі "забивають" міста. Сучасна цивілізація якраз в процесі переходу на електричні автомобілі, автономні системи дорожнього транспорту, розчищення центрів великих міст від завантаження машинами й перехід на громадський транспорт. Це призведе до того, що в метрополіях підземні паркінги будуть порожні. Справа в тому, щоб вправно використати їх для виробництва продуктів харчування", - стверджує інженер Ган Адміраал.

Підземне розміщення могло б захистити доступ населення до продуктів харчування від важких метеорологічних явищ.

Читайте такожВчені пропонують посадити трильйон дерев для боротьби з глобальним потеплінням

Зважаючи на загрози з боку катаклізмів і природних катастроф, використання підземного потенціалу могло б краще підготувати міста до боротьби з їхніми наслідками. Оптоволокно здатне доставляти необхідне освітлення в підземні приміщення. Сучасні технології дозволяють відтворювати й заміняти природне світло штучним. Умови вирощування рослин без доступу до сонячного світла стали предметом досліджень великої спільноти вчених в різних країнах. Зокрема, дослідники намагаються визначити частоти в спектрі світла, яка необхідна рослинам для правильного росту.