Тепер врегульована процедура того, як робиться забір проб, як вони контролюються, говорить Ляпіна / фото УНІАН

Кабінет міністрів затвердив процедуру того, як у портах України відбуватиметься взяття проб і як цей процес буде контролюватися.

Це рішення було дуже позитивно сприйнято бізнесом, заявила Глава державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна, передає "24 канал".

За словами глави ГРС, це рішення – це вже другий значущий крок у наведенні порядку в роботі екологічної інспекції України, що перевіряє порти.

Відео дня

Читайте такожРоботу екологічної інспекції потрібно врегулювати за європейськім зразком – Ляпіна

"Спочатку були врегульовані відносини між Екоінспекцією та іншими органами, які здійснювали діяльність у портах і контролюють порти. І тепер врегульована процедура того, як робиться забір проб, як вони контролюються", – заявила Ляпіна.

При цьому, за її словами, це рішення було дуже позитивно сприйнято бізнесом, оскільки це спосіб зробити прозорим контроль і нагляд.

Як раніше заявляв голова митної служби України Максим Нефьодов, загальна сума втрат від неправомірної діяльності екологічних інспекторів становила до 200 млн доларів на рік. Масштаби неправомірних перевірок були настільки великі, що стали причиною скорочення кількості заходження іноземних суден до українських портів.

"Іноземні судна просто відмовлялися заходити в українські порти через наявність високих корупційних ризиків, віддаючи перевагу портам Варни або Констанци. Але, незважаючи на заборону, екологічні інспектори продовжують самовільно проводити перевірки суден у морських портах України", - заявляв Нефьодов.