Грета Тунберг / фото REUTERS

Батько Грети Тунберг каже, що він спочатку не підтримував кліматичний активізм доньки і називав це "поганою ідеєю". Втім він змінив свою думку, коли він побачив, якою щасливою це її зробило.

Про це Сванте Тунберг розповів в інтерв'ю програмі BBC Radio 4 Today, пише ТСН.

Читайте такожЖурнал Time оголосив екоактивістку Грету Тунберг людиною року (фото)

Відео дня

Він зазначив, що пропускаючи школу і влаштовуючи п'ятничні сидячі страйки біля шведського парламенту, Грета боролася не лише зі зміною клімату, а й з депресією, яка мучила її протягом чотирьох років. 

За його словами, вона майже повністю перестала говорити та відмовлялася їсти.

"Вона перестала ходити до школи. Вона рік провела переважно вдома, не їла три місяці", - поділився 50-річний чоловік "нічним жахом для батьків".

Тунберг і його дружина, оперна співачка Малена Ернман, кинули роботу, аби доглядати за Гретою – на той час вона розмовляла лише з ними, своєю сестрою та одним із її вчителів у школі.

Тому, коли вона висловила бажання стати активісткою, обоє батьків були категорично проти і занепокоїлися. 

Як розповів батько, під час страйків стан дівчини почав покращуватися. Під час свого першого сидячого страйку вона заговорила, відповідаючи на запитання журналістів, які підійшли до неї. На третій раз вона їла вегетаріанську страву, яку їй передали.

"Я не можу пояснити, що це означає для неї і для нас", - сказав Тунберг.

"Я бачу, що Грета дуже щаслива від цього", - додав він.

Під час великого інтерв'ю Тунберг відкинув критику за те, що нібито він і його дружина підштовхнули Грету стати активісткою.

"Ми не кліматичні активісти, і ніколи ними не були", - сказав він, розповівши, як Грета називала їх "лицемірами" за те, що вони не сприймають проблему клімату всерйоз, хоч і завжди захищали права людей.

"Грета сказала, права яких людей ви відстоюєте, якщо для вас питання клімату не таке насущне?" - розповів Тунберг.

Батько сказав, що зрештою у нього "закінчилися аргументи" проти активізму і він почав підтримувати ініціативи Грети. Його дружина вирішила припинити користуватися літаком, а сам Сванте Тунберг став веганом. Але це було не через кліматичну кризу, додав він.

"Я не зробив це, щоб врятувати клімат, я зробив це, щоб врятувати мою дитину", - сказав він.

Грета Тунберг за якийсь рік пройшла шлях від невідомої ніким дівчини до однієї з "ікон" молодіжного кліматичного активізму, від насміхань з боку поважних діячів і світових лідерів до "людини року" за версією авторитетного американського видання Time.