Автовиробникам загрожують штрафи за шкідливі викиди \ energycluster.com.ua

Тринадцяти провідним світовим автовиробникам доведеться заплатити 14,5 млрд євро в якості штрафів за порушення нових норм середніх викидів CO2 для легкових автомобілів (95 г/км проти нинішніх 130 г/км), що вступають в силу в Євросоюзі в 2021 році .

Читайте такожЄвропарламент оголосив надзвичайний стан у сфері клімату

Про це повідомили експерти компанії PA Consulting, які впевнені, що практично всі великі виробники не вкладуться в терміни і, отже, будуть оштрафовані з розрахунку 95 євро за кожен зайвий грам викидів, передає kommersant.

Відео дня

Як зазначає автор цього дослідження Міхаель Швайкль, у багатьох випадках розмір штрафу буде настільки значним, що матиме "істотний вплив на прибутковість і репутацію компанії".

Найбільш сприятлива ситуація у Toyota, рівень викидів автомобілів якої зараз становить 100,1 г/км, і компанія майже встигає знизити його до цільових 94,9 г/км. Розмір її штрафу, швидше за все, не перевищить 18 млн євро, вважають в PA Consulting, що складає лише 0,1% операційного прибутку компанії. Всі інші виробники, за оцінкою експертів, заплатять набагато більше. Так, розмір штрафу Volkswagen Group складе 4,5 млрд євро, тобто 32,4% операційного прибутку компанії. Штраф FCA досягне 2,5 млрд євро, а це 49,5% операційного прибутку. Компанії Ford доведеться заплатити 1,45 млрд євро (39% операційного прибутку), а Renault-Nissan - 1,06 млрд євро (12,4% операційного прибутку). У Jaguar Land Rover розмір штрафу хоч і невеликий сам по собі - 93 млн євро, однак ця сума становить 404,3% від операційного прибутку компанії.