Ілюстрація / REUTERS

Через забруднене повітря люди можуть частіше страждати від депресії та вчиняють самогубство.

Про це йдеться в новому дослідженні, де аналізуються доступні за останні 40 років дані про забруднення повітря в різних країнах світу та статистика людей, які страждають від депресії або скоїли самогубство, повідомляє Громадське з посиланням на The Guardian.

"Ми показали, що забруднення повітря може спричинятися до суттєвої шкоди нашому здоров’ю, через що очищення повітря, яке ми дихаємо, стає ще більш нагальним питанням", - говорить керівник групи дослідників, які провели аналіз, професор Університетського коледжу Лондона Ізобел Брейтвейт.

Відео дня

Читайте такожМіністерство захисту навколишнього середовища назвало топ-20 забруднювачів повітря України

Слід зауважити, що безпосереднього механізму вироблення депресії чи схильностей до суїциду в людей через забруднене повітря дослідники не встановили. Автори визнають, що причинно-наслідковий зв’язок між цими явищами ще належить встановити.

"Відомо, що найменші часточки з брудного повітря можуть потрапляти в наш мозок через кровоносну систему й ніс. Крім того, забруднення повітря було визнано однією з причин зростання запалень мозку, пошкоджень нейронів та змін у виробництві гормону стресу. І це пов’язали з незадовільним психічним здоров'ям", - пояснює Брейтвейт.

Дослідження рекомендує знизити шкідливі викиди в повітря до рівня, запровадженого в країнах ЄС. Це може запобігти виникненню депресії в мільйонів людей по всьому світу.

Раніше повідомлялося, що погана якість повітря спричинила близько 400 тисяч передчасних смертей у Європі в 2016 році. Дані показують, що майже кожен європейський мешканець міста зазнає впливу забруднення, що перевищує здоровий рівень.