Фото: REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що досягнення цілей Паризької конференції з клімату може стати питанням виживання для всієї Європи.

Про це вона сказала в ході виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, пише DW.

Канцлер ФРН зазначила, що зобов'язань, які взяли на себе держави, недостатньо для досягнення поставленої мети – обмеження зростання середньої температури на планеті на 1,5 градуси Цельсія в порівнянні з доіндустріальною епохою.

Відео дня

За її словами, людство повинно діяти спільно, але, при цьому кожна країна повинна окремо вносити свій внесок. Для Європи ця мета означає, що до 2050 року континент повинен стати "кліматично нейтральним" - не викидати більше в атмосферу парникові гази, а неминучі викиди компенсувати іншими заходами. Для цього необхідні зміни гігантського історичного масштабу, сказала Меркель. Ця трансформація означає, що європейцям доведеться в найближчі 30 років відмовитися від стилю життя та способу економічної активності, до яких вони звикли в індустріальну епоху. Канцлер нагадала, що Німеччина закінчує вихід з атомної енергетики та має намір до 2038 року закрити всі вугільні електростанції.

Читайте такожФорум в Давосі: екоактивісти провели акції протесту у костюмах коал (відео)

Меркель застерегла від конфліктів у суспільстві між тими, хто не вірить у зміну клімату, і тими, хто ставить боротьбу зі зміною клімату в главу кута. За її словами, цей конфлікт виражається в зіткненні фактів і емоцій. Повне нерозуміння, яке панує між цими двома групами, потрібно долати за допомогою діалогу. Говорячи про рух школярів "П'ятниці для майбутнього" (Fridays for Future), глава уряду ФРН також закликала позитивно і конструктивно ставитися до "нетерпіння молоді", у якої зовсім інша життєва перспектива.

Читайте такожВисадка трильйона дерев: Трамп запевнив, що США приєднаються до глобальної ініціативи екологів

Одним зі шляхів досягнення кліматичних цілей Меркель назвала співпрацю ЄС з Китаєм. Саме тема клімату стане однією з головних під час майбутнього саміту ЄС - Китай, який пройде в Німеччині у вересні. Канцлер ФРН зазначила, що Китай запроваджує систему торгівлі квотами на шкідливі викиди, і її можна пов'язати з вже існуючою подібною системою в ЄС. Крім того, Китай активно діє в Африці. Євросоюз і КНР можуть виробити загальні механізми діяльності, які дозволили б африканським країнам розвиватися самостійно.