фото УНІАН

Суб'єкти господарювання сплатили до загального фонду державного бюджету та спецфонду місцевих бюджетів 4,2 млрд грн екологічного податку в 2016 році. Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, під час години уряду у Верховній Раді.

«Аналіз використання коштів упродовж останніх років свідчить про те, що екоподаток використовується неефективно. Тільки в 2016 році суб'єкти господарювання сплатили близько 4,222 млрд грн, із яких 842 млн грн надійшли до загального фонду держбюджету, а на природоохоронну програму було спрямовано лише четверту частину цих коштів. Решта коштів залишилися в загальному фонді бюджету і були спрямовані на завдання, які не пов'язані з природоохоронною діяльністю. Також, 3,638 млрд грн екоподатку надійшли до спецфондів місцевих бюджетів, із яких було використано 1,222 млрд грн по всій Україні», - сказав міністр.

Читайте такожУ Харківській області створили перший в Україні екореестр

Відео дня

За словами Семерака, на даний момент 25% коштів від екологічного податку залишаються в бюджеті територіальної громади, на території якої він був сплачений, 55% перераховуються до обласного бюджету, а ще 20% - до загального фонду держбюджету.

Також він зазначив, що найбільшими платниками екологічного податку є підприємства металургійної, видобувної, переробної галузі економіки, а також житлово-комунальний і паливно-енергетичний сектори.

Семерак також зазначив, що екологічний податок не стимулює підприємства зменшувати негативний вплив на навколишнє середовище через низьку ставку податку.

«Екологічний податок, на жаль, не виконує свою функцію - стимулювати підприємства до зниження негативного впливу на навколишнє середовище. Це відбувається тому, що його ставка є настільки маленькою порівняно з необхідними інвестиціями з модернізації, що підприємці ухвалюють рішення не інвестувати», - зазначив міністр.

Крім того Остап Семерак сподівається на розгляд парламентом до кінця сесії кількох законопроектів щодо реформи природного середовища.

Як передає кореспондент УНІАН, під час Години запитань до уряду в парламенті, міністр висловив думку, що існує необхідність в удосконаленні бюджетного та податкового законодавства в частині підвищення фінансової дисципліни, а також, зокрема, підвищення ставки екологічного податку.

"Назріла ситуація, коли ми повинні запровадити нові стимулюючі інструменти для екологічної модернізації підприємств-забруднювачів", - додав Семерак.

Міністр також підкреслив, що удосконалення потребує механізм розподілу коштів між місцевими бюджетами.

"Украй важливим є забезпечення належного контролю за фінансовим використанням і ефективністю використання коштів як з місцевих бюджетів, так зрештою, і Державного бюджету. Над цим Міністерство природи працює і буде пропонувати свої механізми уряду і парламенту", - сказав Семерак.

Читайте такожУкраїна і Латвія уклали угоду про співпрацю у сфері екології

Підсумовуючи, він висловив сподівання, що "на наступний сесійній тиждень у нас знайдеться можливість розглянути ще декілька законопроектів, які стосуються реформи навколишнього природнього середовища".

Як повідомляв УНІАН, раніше міністр екології та природних ресурсів Семерак заявляв, що кошти, одержані від сплати екологічного податку, 80% яких залишаються в місцевих бюджетах, використовуються неефективно.