REUTERS

Населення невеликого селища Шевченкове під Києвом — 895 осіб. Але серед них знайшлися відразу чотири ентузіасти зеленої енергетики, які встановили у себе в господарстві сонячні електростанції.

Один з них — Сергій Педоренко, по професії інженерелектрик. Півтора місяці тому він змонтував на даху свого двоповерхового будинку і невеликій альтанці батареї потужністю 10 кВт. І поки задоволений.

Читайте такожКомпанія Facebook планує повністю перейти на відновлювану енергію до 2020 року

Відео дня

Не тільки Педоренко з трьома сусідами зробив ставку на світило. Тепер уже багато українців потягнулися до сонця: країна переживає сплеск інтересу до його дешевої енергії.

Вже 4,7 тис. домогосподарств по всій країні, як показують дані Держагентства з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності), встановили у себе сонячні батареї. Три з половиною роки тому таких станцій в державі було лише 40, а їхня загальна потужність дорівнювала 0,3 МВт.

Нині ж цей показник для приватних сонячних панелей досяг 90 МВт. З одного боку — це лише 1% від загального виробництва енергії, з іншого — всього в 7 разів менше відповідного показника знаменитого ДніпроГЕСу.

Повну версію матеріалу читайте у свіжому номері журналу "Новий час".