Компанія UDP Renewables, що входить в інвестиційну групу UFuture, реалізовує проекти з будівництва п'яти сонячних електростанцій (СЕС) в різних областях України. Про це в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» розповів засновник UFuture Василь Хмельницький.

Водночас бізнесмен відзначив, що динаміка будівництва таких проектів у цілому буде залежати від «зеленого» тарифу, оскільки очікується, що до 2020 року він буде зменшений.

«Поки наші плани не змінюються — ми хочемо побудувати 200 МВт. На сьогодні будуємо 100 МВт. Тобто йдемо за планом — будуємо п'ять проектів в Одеській, Запорізькій, Херсонській та інших областях», — повідомив Василь Хмельницький.

Відео дня

Наразі UDP Renewables вже запустила дві СЕС — «Димерську СЕС-1» потужністю 6 МВт і «Фрі-Енерджі-Генічеськ» на 18,3 МВт. Як повідомив бізнесмен, проекти були реалізовані у партнерстві з українськими, словацькими та іспанськими інвесторами.

«Зелений тариф» — це держпрограма щодо стимулювання розвитку відновлюваної електроенергії в Україні, яка почала діяти в 2009 році. В рамках цієї програми держава закуповує електроенергію, вироблену приватної установкою альтернативної енергетики за завищеним, пільговим тарифом. Очікується, що з 2020 року «зелений» тариф для СЕС буде знижений на 25%, а до 2030 року його застосування буде повністю припинено.

UFuture з головним офісом у Брюсселі об'єднує бізнес-проекти та соціальні ініціативи підприємця Василя Хмельницького. До її складу входять девелоперська компанія UDP, міжнародний аеропорт «Київ», індустріальний парк «Біла Церква», один з провідних гравців ринку зеленої енергетики UDP Renewables, фармацевтична компанія «Біофарма», а також інноваційні парки UNIT.City і LvivTech.City.