Ілюстрація / REUTERS

На схилах гори Еверест (Джомолунгма) через танення льодовиків в останні роки все частіше знаходять тіла загиблих альпіністів.

За десятиліття, що минули з початку сходження на пік, у цих місцях загинуло майже 300 альпіністів. Дві третини з них залишаються похованими під товщею снігу й льоду, пише Бі-Бі-Сі.

Рекордним за кількістю смертей був сезон 2015 року, коли через зсуви та при сходженні лавин загинули 24 людини. Усього вершину Евересту намагалися підкорити понад 4 тисяч людей.

Відео дня

Усе більше даних вказує на швидке танення льодовиків в районі Евересту і в цілому в Гімалаях.

Дослідження 2015 року показало, що проталини на льодовику Кхумбу, який альпіністи перетинають перед початком підйому на пік, збільшуються в розмірах і з'єднуються між собою.

У 2016 році непальські військові осушили озеро Імджа біля підніжжя гори, яке переповнилося водою в результаті швидкого танення сусідніх льодовиків.

Інша група гляціологів з Британії в минулому році провела буріння на поверхні льодовика Кхумбу і виявила, що лід у ньому має більш високу температуру, ніж очікувалося. Підняті проби льоду показали температуру всього мінус 3,3 градуса за Цельсієм, що на 2 градуси перевищує середню річну температуру повітря в цьому районі.

Читайте такожЧерез зміну клімату льодовики Евересту скоротилися на третину

"Через глобальне потепління льодовики на гірських схилах швидко тануть, і тіла загиблих, які були приховані льодом усі ці роки, стають видимими", - говорить шерпа Анг Тенцінг, колишній президент Непальської альпіністської асоціації. "Ми й раніше спускали з гори тіла альпіністів, які загинули нещодавно, але тепер на поверхні все частіше показуються тіла людей, які пролежали там десятки років".

У 2017 році над табором №1 стала видна рука загиблого альпініста. Закони Непалу вимагають поховання таких тіл, і операторам, які організовують експедиції на Еверест, довелося найняти професійних носильників-шерпів, щоб евакуювати тіло.

У тому ж році ще одне тіло з'явилося на поверхні льодовика Кхумбу. Ці місця мають також назву Льодопаду Кхумбу. Саме тут в останні роки знаходять більшість тіл загиблих альпіністів.

Іншим місцем, де все частіше виявляють такі знахідки, є район табору №4, також відомий як Південне сідло, на кордоні між Непалом і КНР.

Однак не всі тіла з'являються з-під льоду через танення льодовиків. На думку альпіністів, льодовик Кхумбу, як і інші, рухається вниз, що призводить до оголення гірських порід.

"Через рух льодовика Кхумбу ми іноді бачимо тіла загиблих альпіністів, - каже Тенцінг Пандей Бхоте, віце-президент Непальської національної асоціації гірських провідників. - Але більшість альпіністів психологічно готові до такої зустрічі".

Багато років такі тіла у важкодоступних місцях служили орієнтирами для людей.

Наприклад, тіло індійця Цеванга Палжора, який загинув у 1996 році, відзначає висоту 8500 метрів і має свою назву - "Зелені черевики" (за яскраво-зелене взуття загиблого).

Евакуація тіл загиблих у важкодоступних місцях - складна і дорога справа. В середньому така операція обходиться в 40-80 тисяч доларів.

"Однією з найскладніших таких експедицій стала евакуація [тіла] з висоти 8700 метрів, біля самої вершини, - каже Анг Тенцінг. - Тіло цього нещодавно загиблого альпініста було повністю замерзлим і важило 150 кг, і лежало воно у вкрай важкодоступному місці на великій висоті".

Альпіністи й провідники знають, що будь-яке рішення про евакуацію тіла є вкрай складним.

"Більшість людей воліє в разі смерті залишатися в горах", - говорить Алан Арнетт, відомий альпініст і письменник. "Тому необхідно розуміти, що такі тіла евакуюються тільки в тих випадках, коли про це просять родичі або вони заважають іншим альпіністам".

Раніше УНІАН повідомляв, що китайські чиновники вирішили закрити базовий табір Евересту в Тибеті для туристів на невизначений термін, щоб прибрати сміття, яке накопичилося.