Ілюстрація / REUTERS

Дослідження показало, що величезна кількість ядерних опадів зберігається в льодовиках, які починають танути через глобальне потепління.

Вчені проаналізували 17 ділянок льодовиків і виявили в усіх пробах радіонукліди у відкладеннях на поверхні льоду, пише Новое время з посиланням на Science Alert.

Дослідження охоплювало Арктику, Ісландію, Європейські Альпи, Антарктиду та інші райони. У деяких випадках концентрації радіоактивного матеріалу на порядки вище, ніж в районах, де немає льодовиків.

Відео дня

Отримані дані показують, наскільки далеко можуть поширюватися наслідки ядерних катастроф, таких як Чорнобиль і Фукусіма, а також звучать застереження про те, що зміна клімату, яка триває, може привести до іншого небажаного наслідку - повторного викиду радіоактивного матеріалу.

Читайте такожПоловина альпійських льодовиків розтане до 2050 року

"Дослідження впливу ядерних аварій раніше були зосереджені на їх впливі на здоров'я людини і екосистеми в населених районах. Але є свідчення того, що на льодовиках можуть накопичуватися радіонукліди до потенційно небезпечних рівнів", - говорить одна з членів команди, Керолайн Клейсон з Плімутського університету у Великій Британії.

Цезій і америцій були серед небезпечних радіоактивних матеріалів, знайдених дослідниками. На швейцарському льодовику Мортераш вони зафіксували найвищий рівень цезію-137 - 13 558 беккерелів на кілограм. Законна межа вмісту цезію-137 в м'ясі, споживаному людиною, становить 1500 Бк/кг.

Команда побачила піки в відібраних крижаних кернах, що показують вплив Чорнобиля, а також широкомасштабні випробування ядерної зброї в 1950-х і 1960-х роках. Навіть через вісім років велика частина опадів з Фукусіми ще не утворила крижаний осад.

"Радіоактивні частинки дуже легкі, тому, коли вони потрапляють в атмосферу, вони можуть дуже довго літати. Коли йде дощ, як після Чорнобиля, він змивається, і це свого роду разова подія. Але якщо йде сніг, він залишається на льоду протягом десятиліть і потім вимивається вниз за течією", - сказала Клейсон.

Учені поки не знають, як ці речовини можуть забруднити навколишнє середовище і харчові ланцюжки, коли вони звільняться при таненні льодовиків. Наприклад, олені і їх пастухи можуть бути в числі перших постраждалих.

Результати дослідження ще не опубліковані в наукових журналах, але недавно були представлені на Генеральній Асамблеї Європейського союзу геологічних наук.