Прогнози щодо жертв Чорнобиля і Фукусіми не справдилися / УНІАН

Після того, як рівно вісім років тому у Японії Цунамі вдарило по атомній електростанції в Фукусімі, вивівши з ладу три реактори, багато людей готувалися до катастрофи в сфері охорони здоров’я.

«До цього часу близько мільйона людей померли через причини, пов’язані з Чорнобильською катастрофою», - писала австралійський лікар Гелен Калдікотт на сторінках New York Times, прогнозуючи, що Фукусіма «випередить Чорнобиль у вимірі впливу на людське здоров’я».

Багато прихильників ядерної енергетики тоді вирішили, що аварія у Японії доводить, що домінуюча форма ядерного реактора, який охолоджується водою, фатально недосконала. Тому вони закликали до створення радикально інших типів реакторів, які б були безпечними.

Відео дня

Читайте такожBBC: Чорнобиль не такий радіоактивний кошмар, яким здається

Але тепер, через 8 років після аварії в Фукусімі, наукові оцінки свідчать, що прогнози Калдікотт щодо кількості людей, які загинуть від катастрофи у Японії, були хибними на мільйон осіб, пише Forbes. Радіація Чорнобиля в гіршому випадку вб’є до 200 людей, а те, що вирвалося з фукусімських реакторів – взагалі нікого.

«Іншими словами, головний урок, який ми можемо винести з найгірших ядерних аварій – це те, що ядерна енергетика завжди була відносно безпечною за своєю природою», - йдеться в статті.

Автор пропонує розглянути детальніше випадки найбільших ядерних катастроф. Аварія на українській ЧАЕС сталася в радянські часи, коли експеримент призвів до початку пожежі в одному з енергоблоків. Куполу стримування на той час не було. І вогонь підняв радіоактивні матеріали в повітря, після чого вітри рознесли їх по всьому світу. Це призвело до того, що Чорнобильську катастрофу визнали найгіршою ядерною аварією в історії, а також найгіршим з можливих інцидентів.

28 пожежників загинули, намагаючись погасити чорнобильську пожежу. Хоч смерть кожного пожежника – це трагедія, варто поставити цю кількість втрат у певний контекст. Приміром, в США у 2018 році загинули 86 пожежників. А під час терактів 11 вересня 2001 року – 343 працівників пожежної служби. Перші 19 ліквідаторів пожежі в Чорнобилі померли, як свідчать дані ООН, «з різних причин» включно з туберкульозом, цирозом печінки, інфарктами і травмами. ООН зробила висновок, що «визначення радіації як причини смерті стало менш чітким» через це.

Читайте такожNewsweek: Дике життя процвітає в радіоактивному Чорнобилі без людей

Радіація також може бути збудником раку. До 2065 року рак щитовидної залози з цієї причини, згідно з прогнозами, буде діагностовано приблизно у 16 тисяч людей. Наразі такі діагнози поставили 6 тисячам пацієнтів. Враховуючи, що така форма раку – одна з найлегших і піддається лікуванню, загинути від неї можуть приблизно 160 людей. У Всесвітній організації охорони здоров’я стверджують, що Чорнобиль міг спричинити передчасну смерть 4 тисяч людей. Але, як зауважує засновник і керівник Chernobyl Tissue Bank доктор Джеральдін Томас, ця цифра вирахувана за допомогою ненадійної методології.

«Кількість, вказана ВООЗ, заснована на лінійно-квадратичній моделі», - пояснила вона.

Цей метод не передбачає рівня, на якому радіація вважається безпечною. Тому його впродовж останніх десятиліть ставлять під сумнів. Аргументом на користь такої критики стало те, що люди безпечно живуть у місцях з підвищеним радіаційним фоном, таких як Колорадо. І при цьому вони не страждають від підвищення випадків захворювання на рак.

Видання приводить й інший приклад відносної безпечності певних доз опромінення. У жителів Хіросіми і Нагасакі, які пережили ядерне бомбардування США, спостерігалося почастішання випадків захворювання на рак лише на 10%. Більшість уцілілих мешканців ніколи не хворіли на рак. Forbes зазначає, що життя тих, хто отримав високу дозу опромінення, скоротилося в середньому на 16 місяців.