moya-planeta.ru

Ще в 2006 році геофізики, які вивчають льодовики Гренландії, виявили, що в літній час на їх поверхні утворюються водойми - суперльодовикові озера, пише "Навколо світу". Але здивувало вчених інше: одне з таких озер площею 5,6 км2 зникло за лічені години.

Читайте такожАмерика і Азія вели торгівлю між собою задовго до Колумба

Північне озеро, як назвали його геофізики, за дві години втратило більшу частину води, що містилася в ньому - 54,6 млн л. За оцінками вчених, швидкість "осушення" виявилася вищою, ніж рух води в Ніагарському водоспаді. Яким чином це відбувається і куди діваються озера, з'ясувала команда вчених з великих вузів США, у тому числі з Массачусетського технологічного інституту і Вудс-холського інституту океанографії.

Відео дня

Супутникові знімки показали, що більшість суперльодовикових озер спустошуються повільно, а 13% з них - в середньому за 24 години. Для вивчення Північного озера вчені під керівництвом гляціолога Лаури Стівенс розмістили в районі нього 16 GPS-станцій. Згідно з отриманими даними за 6-12 годин до відходу води з озера крига в ньому піднімається і починає рухатися швидше. Це призводить до виникнення напруження при розтягуванні і в кінцевому рахунку - до утворення вертикальних тріщин на дні. По них вода витікає вниз, "протоплюючи" собі шлях. На думку Лаури Стівенс, з суперльодовикових озер вода, рухаючись вниз по "вертикальних річках", не потрапляє в океан, а в товщу льоду, де вона накопичується, утворюючи великі підлідні озера. На основі отриманих даних дослідники зробили висновок про те, що прибережні льодовики тануть швидше тих, які знаходяться у глибині острова. При цьому вода, що утворюється не відразу з'являється в океані, а значить, не піднімає його рівень дуже різко.

Нагадаємо, що в 2010 році від одного з льодовиків Гренландії відколовся крижаний острів площею 260 км2 і товщиною 50 м. Він став найбільшим айсбергом в Арктиці за останні 50 років. А в 2013 році європейські і американські вчені виявили всередині крижаного масиву на півдні Гренландії озеро площею 65 000 км2 і глибиною від 10 до 50 м, яке за розмірами можна порівняти з африканським озером Вікторія.