NASA

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Національної академії наук США Proceedings of the National Academy of Sciences, передає ТАСС.

Міжнародна група вчених склала графік зміни рівня моря за останні три тисячоліття. До 1880-х років й епохи індустріалізації найшвидше зростання цього показника було зафіксовано в районі 3-4 см. Однак за цей час рівень моря не піднімався і не падав нижче, ніж на 7,62 см щодо середніх даних останніх двох тисячоліть.

Читайте такожТанення льодовиків Гренландії та Антарктиди підвищить рівень Світового океану на 25 метрів - вчені

Відео дня

Але минулого століття рівень моря зріс одразу на 14 см. На думку вчених, після 1993 року він буде підвищуватися в середньому на 30 см за століття. Фахівці також вважають, що надалі при погіршенні кліматичних умов через техногенні причини до 2100 року Світовий океан може піднятися на 57-131 см, у кращому випадку - при зниженні викидів парникових газів - на 28-57 см.

Раніше УНІАН повідомляв, що в XX столітті рівень моря піднявся на 14 сантиметрів, більше, ніж за попередні майже 3 тисячі років. На думку вчених, явище прямо пов'язане з глобальним потеплінням, без якого цей показник був би як мінімум удвічі нижчим.