Ілюстрація / REUTERS

Подальше підвищення температур і різке зростання вологості повітря зробить фактично всю Індію та інші країни Південної Азії непридатними для життя людини. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Science Advances, передає Риа Новости.

"У цьому регіоні проживає близько 1,5 мільярда осіб, більша частина з яких живе в таких умовах, у яких життя безпосередньо залежить від їх особистих сільгоспугідь. За ними потрібно щодня доглядати, перебуваючи по кілька годин на відкритому сонці. Це робить жителів Південної Азії особливо вразливими для подібних кліматичних змін", - розповідає Ельфатіх Ельтахір з Массачусетського технологічного інституту (США).

Читайте такожАномальна спека через зміни клімату може призвести до збільшення смертності на всій планеті - ООН

Відео дня

Як відзначають Ельтахір і його колеги, приблизно три чверті жителів Південної Азії сьогодні проживають на територіях, які фактично не будуть придатні для життя через століття. Вони прийшли до такого висновку, намагаючись зрозуміти, як зміниться так звана "температура мокрого термометра" в найближчі 100 років в Індії, Бангладеш, Пакистані і в суміжних з ними країнах.

Як пояснюють вчені, "температурою мокрого термометра" геологи і кліматологи називають комбінацію з двох факторів – температури навколишнього середовища і супутньої їй вологості. Вона означає дуже просту річ – вище цієї позначки жоден предмет не зможе охолодити себе, випаровуючи вологу зі своєї поверхні.

Це дуже важливий для людини параметр, так як наше тіло охолоджується, випаровуючи піт з поверхні шкіри. Відповідно, якщо "температура мокрого термометра" буде перевищувати 35 градусів Цельсія, то людину чекає перегрів, сонячний удар і навіть смерть через кілька годин при відсутності зовнішніх джерел охолодження.

Два роки тому Ельтахір і його колеги вже з'ясували, що країни Перської затоки перейдуть через цю позначку дуже швидко, у 70-х роках поточного століття, якщо Паризькі кліматичні угоди не будуть виконані.

Ситуація в країнах Південної Азії, як свідчать розрахунки вчених, буде ще більш драматичною – "температура мокрого термометра" буде вище позначки в 31-32 градуси Цельсія для приблизно 75% жителів Індії та інших країн регіону, якщо всі держави відмовляться від скорочення викидів парникових газів. Приблизно 4% з них будуть жити в тих регіонах, де цей показник переступить через позначку в 35 градусів Цельсія і стануть офіційно непридатними для життя.

Читайте такожВід Антарктиди відколовся гігантський айсберг розміром з Уельс

У тому випадку, якщо людство буде боротися з наслідками глобального потепління, ситуація зміниться, але не сильно. В такому випадку несумісні з життям умови будуть характерні для регіонів, де зараз проживає майже половина населення Південної Азії, а максимальні температури впритул наблизяться, але не перевищать 35 градусів.

Причиною таких масштабних і серйозних змін у кліматі Південної Азії, як пояснюють учені, є кілька речей – низовинна територія регіону, велика кількість опадів у літній сезон і постійно високий рівень вологості, а також безліч великих річок і висока поширеність іригаційних систем.

В цілому, як підкреслює Ельтахір, боротьба з подібними наслідками глобального потепління повинна бути, в першу чергу, справою самих жителів Індії. Індія, поряд з Китаєм, є одним з головних "постачальників" парникових газів в атмосферу, чия частка постійно росте, а не падає, як у розвинених країн Заходу.