Головним винуватцем забруднення повітря, ґрунту та вод є «ArcelorMittal», каже еколог / фото УНІАН

Екологи не допустять підписання Меморандуму між «ArcelorMittal» і владою без урахування думки жителів Кривого Рогу. Про це заявила лідер громадського формування «Екологічний патруль», ініціатор кримінальної справи проти «ArcelorMittal Кривий Ріг» за статтею «екоцид» Тетяна Лампіка.

У коментарі сайту «Цензор.нет» вона розповіла про тяжкий стан навколишнього середовища в Кривому Розі й у найближчих населених пунктах. Головним винуватцем забруднення повітря, ґрунту та вод є «ArcelorMittal». При цьому, каже еколог, підприємство постійно не виконує екологічні програми та з 2016 року не допускає Державну екологічну інспекцію.

Читайте такожЗменшення шкідливих викидів: "АрселорМіттал Кривий Ріг" закриє мартенівський цех

Відео дня

Після того, як СБУ порушила справу за статтею «екоцид» - а це сталося вперше в Україні – на «ArcelorMittal» почалися вилучення документів у рамках кримінальної справи, нарешті, екологічна інспекція отримала можливість робити заміри. «Але минув рік, - зазначає Тетяна Лампіка, - і ми бачимо, як «ArcelorMittal» намагається переграти ситуацію на свою користь», підписавши з владою Меморандум порозуміння без урахування думки городян.

З метою узгодити текст Меморандуму, екологи підозрюють, у Кривий Ріг приїжджав заступник міністра захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Руслан Стрілець. На гострі запитання активістів чиновник відповідав відмовками, а потім спробував утекти. Коли люди йому завадили це зробити, перекривши дорогу, пообіцяв знайти рішення щодо однєї з проблем – скидання шахтних вод до Балки Свистунова.

«Жителі Кривого Рогу, - каже Тетяна Лампіка, - наполягають на тому, щоб справа за статтею «екоцид» пішла у суд і держава на прикладі «ArcelorMittal» показала інших забруднювачів навколишнього середовища, що їхні «договорняки» з владою закінчилися, що влада – на боці громадян».

Зі свого боку екологи обіцяють не допустити підписання Меморандуму без участі громадськості, проконтролювати виконання «ArcelorMittal» взятих на себе зобов'язання зменшити шкідливі викиди, і простежити, щоб до рук чиновників не прилипали корупційні гроші.

false
false